múltidézés

2021.04.29. 17:25

Jubileumi vetítéssorozattal ünnepel a 125 éves Vígszínház

Százhuszonöt éves a Vígszínház, amely a jubileumi évben számos programmal várja a közönséget. Az ünnep május elsején egyhetes vetítéssorozattal kezdődik.

Budapest, 2015. május 1. Bata Éva színmûvész énekel a 119. születésnapját ünneplõ Vígszínház szabadtéri rendezvényén, a színház épülete elõtt 2015. május 1-jén. A Vígmajálison a társulat tagjai kedvenc dalaikat adták elõ a közönségnek. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Százhuszonöt éve, 1896. május 1-jén Jókai Mór A Barangok, vagy a peoniai vajda című darabjának díszbemutatójával nyílt meg a Vígszínház. Az azóta eltelt 125 évben a színház társulata 1443 premiert tartott, több ezer művész fordult meg a színpadokon, és csaknem ötvenmillió néző látogatta az előadásokat.

A jubileumi évben a színház számos meglepetéssel várja a közönséget, az ünneplés május 1. és 8. között múltidéző, ingyenes online vetítéssorozattal kezdődik

– áll a Vígszínház közleményében.

Mint írják, Magyarország legnagyobb kőszínháza az osztrák Fellner és Helmer cég tervei alapján épült neobarokk stílusban a világvárossá váló Budapesten. Az akkor még külterületnek számító, malmokkal, ipari létesítményekkel szegélyezett mocsaras területen az 1895. április 1-i alapkőletétel után egy évvel, 1896. április 2-án már megkezdődhetett a bemutató előadás olvasópróbája, május elsején pedig megnyitotta kapuit a közönség előtt Magyarország első magánszínháza.

A Vígszínház mindig is igazodási pont volt a magyar kulturális életben. A színház történetében mérföldkőnek számítanak a magyar és külföldi ősbemutatók, és az olyan színházi rekordnak számító előadások, mint a több mint 1300-szor eljátszott A dzsungel könyve, a 999. előadásnál járó A padlás vagy a több mint 35 éve műsoron lévő Játszd újra, Sam! című darab.

A legtöbbször, hét alkalommal, Molnár Ferenc Liliom című darabját mutatta be a színház, a leghosszabb társulati tagsággal pedig a 93 éves Szatmár Liza büszkélkedhet, aki hetven éve a Vígszínház tagja.

A felejthetetlen pillanatokat a következő egy évben számos módon felidézi a színház, a jelenlegi különleges helyzethez igazodva az ünnep május 1-jén online bejelentkezéssel és egyhetes vetítéssorozattal kezdődik.

Május 1-jén Kornis Mihály 1989-ben bemutatott Körmagyar című darabja nyitja meg az ünnepi streamhetet. A rendszerváltás időszakának színházi sikerét Horvai István rendezte, Kútvölgyi Erzsébet, Szarvas József, Pap Vera, Eszenyi Enikő, Seress Zoltán, Szombathy Gyula, Szabó Gabi, Rudolf Péter, Igó Éva és Kern András szereplésével.

Másnap Csiky Gergely A nagyra termett című műve alapján készült, Az udvari kalap című zenés vígjáték 1965-ös előadása látható. A Várkonyi Zoltán rendezte produkcióban olyan legendás vígszínházi színészek láthatók, mint Sulyok Mária, Bilicsi Tivadar, Csákányi László, Tomanek Nándor, Harkányi Endre és Halász Judit, aki ebben a szerepben lépett először a Víg színpadára. Várkonyi Zoltán Pécsről hívta el a színésznőt, Halász Judit pedig azóta is, több mint 55 éve a társulat tagja.

A hetvenes évek elején az új játszóhelynek számító Pesti Színházban tartották a Macskajáték bemutatóját Székely Gábor rendezésében, Sulyok Mária és Bulla Elma főszereplésével. Az előadást, amely több mint egy évtizedig volt műsoron, május 3-án láthatja a közönség.

A színház házi szerzője, Molnár Ferenc születésének 100. évfordulójára 1978-ban Az üvegcipő felújításával emlékezett a Vígszínház. A május 4-én látható, Kapás Dezső rendezte előadás egyik érdekessége, hogy Benkő Gyula, Tábori Nóra, Szegedi Erika és Szakácsi Sándor oldalán Irma szerepében debütált a Vígszínházban akkor még főiskolásként Pap Vera, aki elementáris erejű alakítást nyújtott.

A Vígszínházban volt az ősbemutatója az 1977-ben Marton László rendezésében Fejes Endre regénye alapján készült Jó estét nyár, jó estét szerelem című zenés drámának. A mű a Vígszínház felkérésére született, és óriási sikert aratott Presser Gábor dalaival. Május 5-én az előadás 1982-es felvételén Hegedűs D. Géza megrendítő alakítása látható.

Május 6-án az 1920-as évek hangulatát idézik fel. Zerkovitz Béla Csókos asszony című operettjét 1987-ben mutatták be Iglódi István rendezésében. A felvételen Pápai Erika, Kaszás Attila, Kern András, Benedek Miklós, Méhes László és Igó Éva látható.

A Pesti Színház 1992-es bemutatója, a Dühöngő ifjúság bejárta az egész világot. Rudolf Péter első rendezését, Kaszás Attila, Eszenyi Enikő, Igó Éva, Szarvas József és Mádi Szabó Gábor szereplésével évekig játszották telt házzal. Május 7-én, pénteken ez az előadás látható.

A közvetítéssorozatot május 8-án A padlás felvétele zárja. Erre az előadásra váltott jegyet a legtöbb néző a Vígszínház 125 éve alatt.

Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter zenés darabjának felvételén Kaszás Attila, Igó Éva, Tábori Nóra, Hegedűs D. Géza, Méhes László, Pápai Erika, Rácz Géza, Balázs Péter, Vallai Péter, Seress Zoltán és Sipos András látható.

A jubileumi közvetítéssorozat minden este 19 órától a Vígszínház online felületén követhető.

Borítókép: Bata Éva színművész énekel a 119. születésnapját ünneplő Vígszínház szabadtéri rendezvényén, a színház épülete előtt 2015. május 1-jén

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!