Ország-világ

2021.02.23. 07:40

A sztrájkoló SZFE-tanárok cserben hagyták a diákokat

Több mint húsz sztrájkoló tanár mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, cserben hagyva ezzel a diákokat, akiket korábban az oktatásuk folytatásáról „biztosítottak”. Vidnyánszky Attila, ez egyetemet irányító alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy csupán vasárnap jutott el hozzájuk a hír, a péntekig sztrájkoló tanárok úgy tettek, mintha maradnának.

Látszik az, hogy micsoda gépezet működik a háttérben itt, Magyarországon és külföldön is – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila annak kapcsán, hogy a tanárok nyolcvan százalékának a pénteki felmondását csupán vasárnap kapta meg az intézmény vezetősége. A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke szerint akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják.

„Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat”

– hangsúlyozta. Szóba került a sztrájk befejezésének pénteki bejelentése is. Vidnyánszky Attila elmondta, a sztrájk az indításakor is törvénytelen volt, és inkább szétszakítják az egyetemet, mintsem együtt próbálnának dolgozni az új vezetéssel. A kuratóriumi elnök az újonnan kinevezett oktató, Szarvas József kapcsán megjegyezte: Magyarország egyik legjobb színésze.

„Ráadásul az a társadalmi tevékenység, az a közjólétért tett igyekezethalmaz, amit Jóska az elmúlt évtizedekben megvalósított, a Tündérkertektől a Pajtaszínházáig, az példaértékű, azontúl egy remek, szeretetnek, közismertségnek örvendő színész” – tette hozzá.

Vidnyánszky Attilának megvan a véleménye Sárosdi Lilláról is, aki korábban férje, Schilling Árpád színházában két férfit elégített ki a színpadon, meztelenül.

„És akkor félszínészek Franciaországból üzengetnek, borzalmas színészi teljesítménnyel, ahol nemcsak a tartalom rettenetes, hanem az a minőség is, ahogy teljesít, mint színész” – mondta.

Több a jelentkező

Az SZFE tegnap rövid közleményben jelezte, megkezdődött az oktatás az intézményben.

„A tanév második szemesztere zökkenőmentesen indult annak ellenére, hogy több oktató február 21-én vasárnap este 19 óra 30 perckor rendkívüli felmondását juttatta el az egyetem vezetőihez” – írták. A zökkenőmentesség mellett az is szól, hogy a baloldali sajtóhíresztelés ellenére a diákok bíznak a megújuló egyetem vezetésében. Mivel a jelentkezési adatok szenzitív információknak minősülnek, ezért a felvételi vizsga díját befizetők számából következtethető a jelentkezések száma. Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek adott tegnapi interjúban elmondta, eszerint

közel 1200-an jelentkeztek az SZFE-re, hetven fővel, azaz öt százalékkal többen, mint tavaly.

„Ez az adat garancia arra, hogy számtalan tehetség lesz közöttük, akiket örömmel tanítunk majd az egyetemen” – tette hozzá a kuratóriumi elnök, megjegyezve: mindössze négyen hagyták el a színművészeti intézményt.

Cserbenhagyottak

A baloldali HVG arról írt, hogy

több mint húsz sztrájkoló tanár adta be felmondását az egyetem vezetésének, akik úgy akartak felállni, hogy ezzel a lehető legkevesebb kárt okozzák a hallgatóknak.

A lapnak küldött közlemény szerint a tanárok a 2020/2021-es tanév őszi félévének befejeztével hagyták ott az egyetemet, azaz nem írták alá szerződésüket a következő félévre, illetve megszüntették tagságukat az SZFE Doktori Tanácsában. Azonban több olyan tanár neve is szerepel a felmondott oktatók névsorában, akinek osztálya már végzős, azaz a második szemeszterüket többek között záróvizsgájukra való felkészülés és tanári konzultálás tölti majd ki. Ebbe a kategóriába tartozik Németh Gábor is, aki novemberben a 24.hu-nak adott interjúban még arra utalt, hogy az általa vezetett osztályának záróvizsga-időszakáig fog maradni az intézményben.

„Eleve két kiváló ember – Róbert Júlia és Garai Judit – vezeti ezt az osztályt, azért kértek fel rendhagyó módon harmadiknak, mert nagyon jó viszonyom van az osztállyal. Így természetesnek gondolom, hogy amíg ők idejárnak, addig én is idejárok” – hangoztatta Németh Gábor. Hasonló Upor László egykori rektorhelyettes magatartása is, aki

úgy mondott fel pénteken, hogy még ebben az évben az MSZP-közeli Hírklikknek azt mondta, „nemsokára indul a második félév, és mi már arra koncentrálunk.”

Januárban pedig az a Fullajtár Andrea hagyta cserben felmondásával a hallgatókat, aki az augusztus 31-i, Vas utcai tüntetésen arról „biztosította” növendékeit, marad az SZFE tanára.

„Hogy miért nem hagyom itt az osztályomat? Mert tudom, hogy nekik mennyi tehetséges munkájuk van benne! Ti vagytok a jövő! Titeket már nem lehet megvezetni, ugye?” – harsogta a színész, aki arról ismert, hogy

az egyik SZFE-demonstráción tabletről olvasta fel a Nemzeti dalt.

Fizetett lázítók

A felmondás időzítése előre eltervezett játszmának tűnik: míg egy hete társadalmi nyomásra a sztrájkoló tanárokat magába foglaló Freeszfe Egyesület társadalmi nyomásra lemondott a VII. kerületi Damjanich utca 6. szám alatt álló, eredetileg egy zeneiskolának felújított épületről, addig a felmondásokkal egy időben, pénteken jelentették be 101 nap után a „tanköztársaság” befejezését.

A lap arról számolt be korábban, hogy bár a sztrájkoló tanárok azt állították kérdésükre, nem vették fel a fizetést a tüntetések során, az egyetem vezetése megerősítette,

február 9-én minden tanár, így a sztrájkolók is megkapták a bért a munkáltatójuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában