külső, belső megújulás

2021.01.24. 13:04

Új hangszereken szólaltatja meg a klasszikus dallamokat a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Az öt mesterhegedű a tavaszi koncerteken már hallható lesz.

Öt mesterhegedűvel erősíti a kamarazenekari hangzást a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az új hangszerek a tavaszi koncerteken már hallhatók lesznek.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar tavaly új művészeti stratégiájának részeként célul tűzte ki a zenekar külső és belső megújulását. Ennek egyik eleme a szuverén kamarazenekari hangzás megerősítése volt, amelyhez elengedhetetlen a megfelelő hangszerválasztás. Egyéves keresést követően az év első hónapjában öt, kiváló mesterhegedűre találtak rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben – közölte a zenekar pénteken az MTI-vel.

A zenekar által megszerzett hegedűk egy-egy készítő nevéhez fűzhetők: a 18. században aktív olasz származású Landolfi, a párizsi központú Leclerc, a 19. századi olasz Santagiuliana, a német Mönnig és a 20. század elején tevékenykedő Spiegel János kézművesmunkáiról van szó. A mesterhangszerek jó vagy kiváló állapotúak, azonnal játszhatók.

„Minden hangszernek külön egyénisége van. A legnagyobb nehézséget az okozza, hogy megtaláljuk hozzá azt a játékost, aki a hangszert a maga különleges hangzásával szolgálni képes, valamint megtalálja a zenész a hangszerben a saját hangját” – idézi a közlemény Várdai István, a zenekar művészeti igazgatója szavait. Idén márciusban Ilya Gringolts hegedűművésszel, áprilisban Fejérvári Zoltán zongoraművésszel, májusban Juliane Banse német szopránénekessel lép színpadra az együttes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!