élő folklór

2021.01.22. 12:30

A Folkstúdió ünnepi adásával kezdődik a Hagyományok Háza jubileumi éve

A szervezők bíznak abban, hogy nyáron már megrendezhetik a határon túli professzionális néptáncegyüttesek fesztiválját a budapesti Corvin téren.

Budapest, 2020. október 13. Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatûnt - Óda az énekes madárhoz címû új elõadásából a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón 2020. október 13-án. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A Folkstúdió ünnepi adásával kezdődik a magyar kultúra napján az idén 20 éves Hagyományok Háza és a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes jubileumi éve.

Amíg lehetővé válik a közönséggel való személyes találkozó, az online térben követhetőek a programok a Hagyományok Háza weboldalán – közölte az intézmény pénteken. A szervezők bíznak abban, hogy nyáron már megrendezhetik a határon túli professzionális néptáncegyüttesek fesztiválját a budapesti Corvin téren.

A néphagyomány jeles napjai köré, az ünnep jegyében szervezik meg az egész éven át futó tematikus napok sorozatot, az elmúlt évtizedek különböző generációit ültetik majd egy asztalhoz, hogy egy-egy területet különböző korokból és nézőpontokból megismerhessen a közönség. Ősszel szakmai konferenciát és szüreti bált terveznek szokásos programjaik mellé.

A kerek évfordulót igyekeznek nem csupán a visszatekintés jegyében megünnepelni, hanem a múlt tapasztalatain új projekteket építeni, a szűk szakmán túlmutató együttműködések, pályázatok, hazai és nemzetközi kezdeményezések egyaránt várhatóak.

Rábai Miklós, aki idén áprilisban lenne 100 éves, 1950-ben kapott megbízást az Állami Népi Együttes tánckarának megszervezésre.

Az első fellépés 1951. április 4-én volt az Operaházban, a Mojszejev együttessel közösen. A Magyar Állami Népi Együttes Ének-, Zene- és Tánckarának első önálló bemutatóját 1951. május 14-én, a Városi Színházban (későbbi Erkel Színház) tartották, műsorán ez Ecseri lakodalmassal.

A Magyar Állami Népi Együttes idén a tervek szerint fellép majd többek között a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és a Szegedi Szabadtéri Játékokon, őszre pedig már van meghívásuk Strasbourgba és Londonba is.

A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi székházi előadásaira a tánc- és a zenei élet kiemelkedő előadói közül hív vendégeket, az együttes mindennapjaiba bepillantást engedő fotóalbum jelenik meg, a hét évtizedet feldolgozó szabadtéri dokumentum- és fotókiállítást, valamint az együttes jelenkorát bemutató mozifilmet is bemutatnak majd.

Borítókép: Jelenet a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz című új előadásából a Hagyományok Házában tartott sajtótájékoztatón 2020. október 13-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!