kamara.hu

2020.11.16. 19:34

Online várja közönségét a Zeneakadémia fesztiválja

A korlátozások miatt idén zárt ajtók mögött, internetes közvetítéssel rendezi a Zeneakadémia a kamara.hu fesztivált november 20. és 22. között.

Forrás: Shutterstock

Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetők az idén százhúsz éve született Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényének világát idézik fel a hagyományosan egy adott tematikára épülő fesztiválon. A zongoraművész házaspár személyes játékával is gazdagítja a koncerteket, a műveket idén kizárólag hazai művészek tolmácsolják közölte az intézmény hétfőn.

A szükségessé vált programmódosítások miatt idén nem szerepelnek a fellépők között fúvósok és énekesek, a gyermekprogram pedig elmarad.

Az első, november 20-i koncerten Schumann, Schubert, Debussy és Ravel művei hangzanak el a Keller András vezette Keller Kvartett, Karasszon Eszter csellóművész, valamint a harmadik koncerten szintén fellépő Palojtay János zongoraművész és Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. Ravel Lúdanyó Meséi című művének szövegeit a művészeti vezető házaspár kislánya, a 9 éves Várjon Liána olvassa fel.

A november 21-i második esten Mozart, Dvorák, Schubert és Sosztakovics kompozíciói szerepelnek a műsorban, a Keller Kvartett tagjai mellett Berecz Mihály és Érdi Tamás zongoraművészek, valamint Fenyő László csellóművész részvételével.

A Hatszemközt című, november 22-i irodalmi beszélgetésen Simon Izabella és Várjon Dénes partnere a pódiumon Závada Pál Kossuth-díjas szerző lesz, aki nagyszabású regényeiben mindig az emberi sorsokat és lelkeket elemzi, így kapcsolódik a fesztivál idei témájához. A beszélgetést Érdi Tamás zongorajátéka színesíti Debussy-művekkel.

Közvetlenül ezután kezdődik a harmadik koncert, amelyen mások mellett Bársony Péter brácsaművész, Perényi Miklós és Rohmann Ditta csellóművészek, valamint Homoki Gábor hegedűművészek (a Keller Kvartett tagjai) Britten, Beethoven, Schubert, Schumann és Debussy szerzeményeit adják elő.

A három kamarazenei koncert és az irodalmi beszélgetés a Zeneakadémia október végén elindított Digitális Koncerttermében 1500 forintos jeggyel vagy 4000 forintos, tehetséggondozási célokat segítő támogatói jeggyel tekinthető meg.

Az intézmény egyik legfőbb hagyománya a kamarazene, számos neves muzsikus kvartettje indult innen. A termek akusztikája, hangulata e meghitt műfaj otthonává teszik a Zeneakadémiát, így kiemelt jelentőségű, hogy legalább online megvalósulhat a kiváló kamara.hu fesztivál idézi a közlemény Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora szavait.

A részletes program a kamara.hu portálon olvasható.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!