Kultúra

2019.09.26. 22:59

Indul az Operaház Keresztény Évada

Tizenhat premierrel készül a magyar kulturális terület legnagyobb intézménye.

Budapest, 2017. november 26. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója egy páholyban 2017. november 22-én. A fõigazgató 2018 februárjától újabb öt évig vezetheti az intézményt. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Tizenhat premier szerepel a 135 éves Magyar Állami Operaház 2019/2020-as új évadában, amelynek kiemelt témája a kereszténység.

A magyar kulturális terület legnagyobb intézménye az Operaház, amelynek jövője kiemelten fontos a magyar kormány számára – mondta Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a társulat csütörtöki évadnyitó ülésén, Budapesten.

Sághi Attila, az Opera Vagyonkezelő Kft. igazgatója hangsúlyozta: a tervek szerint az Eiffel Műhelyház 2020. februárra készül el teljesen, a befejezéshez szükséges forrásokat rendelkezésre bocsátotta a kormány. Az Ybl-palota felújításának és korszerűsítésének befejezésével várhatóan 2021 szeptemberéig kell várni.

Ókovács Szilveszter főigazgató szerint nehéz helyzetben van a Magyar Állami Operaház, az Ybl-palota bezárásakor kilenc hónapra tervezték a felújítást, most azonban már a 27-28. hónapnál tart a beruházás és lehet, hogy még ugyanennyi hátravan.

A főigazgató hozzátette, hogy a beruházások elhúzódása miatt nagyon sok 2019 őszi előadást törölniük kellett, az Eiffel Műhelyház elkészülésével azonban várhatóan javulni fog a társulat helyzete. A művészek érdekében minden lehetséges módon próbálják szinten tartani az előadásszámokat, januártól pedig mindenképpen béremelésbe kezdenek.

Ókovács Szilveszter úgy vélte, ha ebben a törékeny helyzetben az Operaház alkalmazottjainak „megbicsaklik a hite”, és sztrájkba kezdenek, akkor „nagyon sok minden elveszhet”.

Az eseményen operai tagságának 50. évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, az Operaház mesterművészét.

Az ülésen bemutatták a Operaház új internetes adatbázisának bétaverzióját. A DigiTár az intézmény történetéből több mint 53 ezer előadást, 6300 személyt és 5000 fényképes és más dokumentumot tesz elérhetővé és kutathatóvá. Az adatbázis az opera.hu internetes oldalon keresztül érhető el.

A 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előhangjaként meghirdetett Keresztény Évadban új színrevitelben lesz látható Wagner Parsifal és Verdi Don Carlos című alkotása. Mozart Szöktetés a szerájból című művével debütál operarendezőként Vecsei H. Miklós, Szinetár Miklós pedig szimfonikus hangszerelésben visz színre az István, a király operaváltozatát.

Anger Ferenc rendezésében lesz látható Händel Messiásának mozarti átirata, Bach Krisztus-kantátáiból Horváth Csaba készít monodramatikus adaptációt. A premierek között szerepel Jake Heggie Ments meg, uram! című műve és A Mester és Margaréta opera-musicalje is. Karol Wojtyla – a későbbi II. János Pál pápa – Az aranyműves boltja című prózai oratóriumát Szikora János rendezi.

A Magyar Nemzeti Balett 50 év után Michael Messerer koreográfiájával mutatja be a Laurencia című egész estét előadását, és először lesz látható Magyarországon Wayne McGregor darabja, a Chroma – emelte ki az eseményen Solymosi Tamás balettigazgató. A premierek között lesz a Venekei Mariann által koreografált Tűzmadarak, és a Kreol, kreál című egyfelvonásos darabokat felvonultató est is.

Borítókép: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház fõigazgatója egy páholyban 2017. november 22-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!