Agrárium

2024.01.13. 09:00

Örülnek a gazdák: jó minőségű tavaszi kalászos vetőmagokat vethetnek

Lesz elég tavaszi kalászos vetőmag, a tonnánkénti tájékoztató ár egységesen nettó 157 ezer forint a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hétfőn az MTI-vel.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A vetőmag-szaporítások termésátlaga jelentősen meghaladta a tavalyi eredményeket, növényegészségügyi gondok nincsenek, a feldolgozott vetőmagok minősége általánosságban jó.

A tavaszi árpa szaporítóterülete különösen nagy mértékben, csaknem 27 százalékkal nőtt éves összevetésben – írták.

A közlemény szerint 2023 végén a tavaszi kalászos vetőmag keresletét csökkentette az elhúzódó betakarítás és az őszi talajmunkák csúszása. Hozzátették ugyanakkor, hogy a vetőmaggal való foglalatosság nélkülözhetetlen eszköze a mezőgazdaságnak, minősített vetőmag nélkül nincs piacképes termelés. A tájékoztató ár meghirdetése is azt jelzi a vetőmag-szaporítóknak, hogy a készleteiket ne árugabonaként, hanem vetőmagként értékesítsék, biztosítva a gazdálkodók számára szükséges mennyiségű készletet – hangsúlyozta az érdekképviselet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!