Pénzügy

2023.12.18. 14:37

Megtartotta alakuló ülését a költségvetési munkacsoport (videó)

Megtartotta alakuló ülését a költségvetési munkacsoport a pénzügyminiszter vezetésével, a testület az első nap 54 előterjesztésből 48-at jóváhagyott, a többit vétóval vagy ellenvéleménnyel látta el – jelentette be Varga Mihály a közösségi oldalán hétfőn közzétett videóüzenetében.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A cél világos: a költségvetés egyensúlyát szigorúan védjük, a hiányt és az államadósságot tovább csökkentjük. 2026-ra a GDP-arányos adósságrátát 60 százalék alá csökkentjük, amelyre legutóbb az első Orbán kormány idején volt példa

– fogalmazott a miniszter.

Ez az alapja a következő évek magas ütemű növekedésének, az újabb adócsökkentésnek, az adósságteher mérséklésének és a javuló kilátásoknak – tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium MTI-nek küldött hétfői közleményében hangsúlyozta:

a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az elhúzódó háború és a szankciós energiaválság ellenére is csökkentette a hiány és az adósság mértékét, és a következő években is folytatja ezt a munkát.

A kormány a költségvetési fegyelem erősítése érdekében alakította át a döntéshozó fórumok rendszerét, a költségvetési munkacsoport ezt szem előtt tartva vizsgálja a kabinetek döntéseit – áll a közleményben.

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a következő időszakban pedig tartósan magas ütemben, az uniós átlag felett növekedhet – írták.

Jövőre iránytűként szolgál a kormány számára a GDP 2,9 százalékában meghatározott hiánycél, amely 2026-ra 2 százalék alá csökkenhet. A GDP arányos államadósság jövőre 66,7 százalékra, 2026-ra a maastrichti 60 százalékos kritérium alá csökkenhet – emlékeztetett a PM.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában