Tömegközlekedés

2023.10.25. 14:25

Fontos kéréssel fordult a diákkedvezménnyel utazókhoz a MÁV–Volán-csoport

Október 31-ig jogosítanak utazási kedvezmény igénybevételére az előző tanévben, illetve félévben kapott diákigazolvány-matricák, ezért a MÁV–Volán-csoport arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat, hogy időben gondoskodjanak okmányuk érvényességének meghosszabbításáról.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A MÁV Zrt. az MTI-vel kedden azt közölte:

a köznevelési és felsőoktatási intézmények minden tanévben, illetve félévben érvényesítő matricával látják el a diákigazolványokat. A köznevelési intézményekben az éves matrica, a felsőoktatásban pedig a 2022/23-as tanév második félévi matricái október 31-ig érvényesek.

Tekintettel arra, hogy idén október 28. és november 5. közé esik az őszi szünet, érdemes az új matricákat időben beszerezni – írták.

Hozzátették: a diákigazolvány érvényesítő matrica nélkül is érvényes azon tanévet követő október 31-ig, amelyben a tanuló betölti a 16. életévét. Azok a diákok, akik 2007. augusztus 31-e előtt születtek, ez év október 31-ig tudják matrica nélküli diákigazolvánnyal igazolni az utazási jogosultságukat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy azok a diákok, akiknek még nincs diákigazolványuk, de megigényelték, az igazolvány kiadásáig kapott QR-kódos, nyomtatott, eredeti pecséttel és aláírással ellátott igazolással tudják a diákigazolványhoz köthető utazási kedvezményeket igénybe venni.

Emlékeztettek arra: a közoktatásban és a felsőoktatásban nappali vagy esti tagozaton tanulók a lakóhelyük (tartózkodási helyük) és az oktatási intézményük között bérletkedvezménnyel, továbbá bármely viszonylatban kedvezményes ország- és vármegyebérletekkel vagy menetjegy-kedvezményekkel utazhatnak a MÁV-Start és a Volánbusz belföldi, helyközi járatain, valamint a HÉV külső szakaszain. A levelező oktatásban részt vevő tanulók érvényes diákigazolvánnyal a lakóhely és az oktatási intézmény között jogosultak kedvezményes menetjegy váltására.

Tudatták azt is, a 14 év alatti gyermekek Budapest határain belül díjmentesen utazhatnak a közösségi közlekedéssel, így a HÉV-járatokon is, azonban ellenőrzés esetén érvényes magyar diákigazolványt – vagy azt helyettesítő, az iskola által kiállított igazolást – fel kell tudniuk mutatni. Ez a kedvezmény annak a tanévnek az utolsó napjáig – a nyári szünetet is beleértve, tehát augusztus 31-éig – vehető igénybe, amelyben a gyermek betölti a 14. életévét – írták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában