Minden várakozást felülmúlt

2023.09.07. 10:59

A magyar turizmus az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb nyertese

Minden előzetes várakozást felülmúltak az augusztus 19. és 27. között Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság turisztikai eredményei – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön az MTI-vel.

MW

Illusztráció/A vb kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh a budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepségén a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A közlemény szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a verseny ideje alatt több mint 170 ezer vendég, majd 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban. 

A világ harmadik legnagyobb sporteseményének számító rendezvény ideje alatt a szállások jelentős része megtelt, a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt a világbajnokság napjaiban. A szállodai vendégéjszakák 71 százalékát a 4 és 5 csillagos hotelekben töltötték a turisták. A kiemelkedő érdeklődés hatására a szálláshelyi bevételek 2022 azonos időszakához képest több mint a kétszeresükre nőttek.

Kiemelték, hogy a világ szinte minden tájáról érkeztek versenyzők és turisták az atlétikai világbajnokság alatt Magyarországra. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ez idő alatt mintegy 200 országból utaztak a budapesti szálláshelyekre, a vendégéjszakák 85 százalékát a külföldi turisták adták. Tavalyhoz képest csaknem 38 százalékkal érkezett több külföldi látogató ezekben a napokban. Szinte minden kontinensről jöttek érdeklődők, azonban a legtöbben a legnagyobb küldőpiacokról utaztak Budapestre: 

az összes külföldi vendégéjszaka csaknem 9 százalékát a britek, 9 százalékát a németek, 8 százalékát pedig az olasz vendégek foglalták le, de szép számmal fogadtak amerikai, izraeli, spanyol, lengyel és francia utazókat is a szálláshelyek. Emellett a világverseny a hazai turistákat is a fővárosba csábította: 2022-höz képest a belföldi vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt a verseny ideje alatt.

Arra is kitértek, hogy a forgalom több mint felének a szállodák örülhettek, de nem panaszkodhattak a főváros magán- és egyéb szálláshelyei sem, a vendégéjszakák 34 százalékát ők könyvelhették el. A kiugró nemzetközi érdeklődés a szállodák forgalmát 32 százalékkal, a magánszállásokét 44 százalékkal emelte meg a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az NTAK adatai alapján látható, hogy

 a világverseny kilenc napja alatt a budapesti szállodák csaknem telt házzal üzemeltek, a négycsillagos egységekben például a foglaltság elérte a 83 százalékot. Az öt- és négycsillagos házak kihasználtsága pedig a fővárosban 10, illetve 18 százalékponttal múlta felül a tavalyi értékeket.

A közlemény idézte Horváth Pétert, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját, aki elmondta, a sikeres vb-rendezés egyúttal újabb kiváló referencia Magyarországnak, ami további világversenyek elnyeréséhez segíthet hozzá. A rendezvényipar leggyorsabban növekvő szegmense a sport. Ezen a piacon Magyarország kiváló esélyekkel tekinthet a következő évekre. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert a sportesemények látogatói jellemzően hosszabb időt töltenek, többet költenek és minőségi szolgáltatásokat vesznek igénybe. 

Mindezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a turizmus az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb nyertese

 – hangsúlyozta az MTÜ vezérigazgatója.

A nagy presztízsű világverseny alatt a szállodai szobák még a főszezonban megszokotthoz képest is magasabb árakon keltek el. A vb-t megelőző héthez képest csaknem 15 százalékkal nőtt az átlagos szállodai szobaár a fővárosban. Mindez azt eredményezte, hogy 

a világbajnokság idején megduplázódtak a szálláshelyi bevételek az előző év azonos időszakához képest, így szinte elérték a 14 milliárd forintot, ami reálértéken is 73 százalékos növekedés

 – olvasható az MTÜ közleményében.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában