Friss adatok

2023.03.24. 12:06

Tovább nőtt a foglalkoztatottság

Az adatok alapján megállapítható, hogy a kormányzati intézkedések működnek, megvédik a teljes foglalkoztatottságot, és új munkahelyek létrejöttét is elősegítik - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Dolgozó a Vajda Papír Kft. 16 milliárd forintból kialakított új gyáregységében Dunaföldváron az átadás napján, 2022. július 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

2023 februárjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint 4 millió 691 ezer fő dolgozott, azaz 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is 4,7 millió közeli szinten van a foglalkoztatottság - állapította meg a legfrissebb adatokat kommentálva pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A KSH adatai szerint a munkanélküliek száma 195,8 ezer főt ért el, azaz a munkanélküliek aránya 4 százalékot tett ki. Ez továbbra is rendkívül kedvező, az uniós munkanélküliségi ráta ennél másfélszer magasabb. A foglalkoztatás és a munkanélküliség együttes növekedése a munkaerő-állomány aktivitásának növekedését jelenti, azaz egyre többen jelennek meg a munkaerőpiacon olyanok, akik korábban nem voltak láthatók a regiszterekben - fűzték hozzá.

A GFM hangsúlyozza: a kormány célja, hogy a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a teljes foglalkoztatottságot, kivédje a recessziót és év végéig egyszámjegyűre csökkentse az inflációt. Ennek érdekében már 20 intézkedést fogadott el a kormány. 

Olyan programok segítik a gazdaságot és a vállalkozásokat, mint a Széchenyi Kártya Program, a Gyármentő Program, az energiaintenzív vállalkozások támogatása vagy éppen a Baross Gábor Hitelprogram, amelynek 700 milliárdos keretét 1000 milliárd forintra emelte a kormány, tekintettel arra, hogy a vállalkozások kevesebb mint egy hónap alatt kimerítették az eredeti keretet.

Az adatok rávilágítanak, hogy az intézkedések működnek, megvédik a teljes foglalkoztatottságot, sőt a kormányzati intézkedések az új munkahelyek létrejöttét is elősegítik - írta közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában