Van elég gáz

2022.03.10. 14:53

MEKH: Magyarország földgáz- és villamosenergia-ellátása zavartalan

A határkeresztező vezetékeken továbbra is rendben zajlik a gázforgalmazás, az ország földgáztartalékai megfelelőek Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese szerint.

A hivatal csütörtöki közleménye szerint az elnökhelyettes egy budapesti, a hidrogéniparral foglalkozó konferencián beszélt erről csütörtökön, ahol elmondta: 

a magyarországi tárolókban 1,4 milliárd köbméter földgáz van, ami 22 százalékos töltöttséget jelent.

A MEKH nevében együttérzését fejezte ki az Ukrajnában zajló háború és annak tragikus következményei miatt. Ságvári Pál elmondta, hogy a hivatal folyamatosan figyelemmel kíséri az Ukrajnában zajló konfliktus fejleményeit, különös tekintettel az energetikai és egyéb közmű-szolgáltatásokban bekövetkező zavarokra. Hangsúlyozta, hogy a magyar-ukrán határkeresztező földgázvezetéken rendben zajlik a gázforgalmazás, a vezetéken február 1-je óta garantált exportkapacitások állnak rendelkezésre, és a forgalmazás jellemzően Ukrajna irányába történik - írták.

A MEKH elnökhelyettese elismeréssel szólt arról, hogy 

az utóbbi két hétben az ukrán villamosenergia-rendszer - külső kapcsolatok nélkül - úgynevezett szigetüzemmódban működött. 

A MEKH, valamint a hazai rendszerirányító MAVIR Zrt. az európai partnereikkel együtt folyamatosan keresik a megfelelő megoldásokat ahhoz, hogy Ukrajna áramellátását lehetőségeik szerint támogathassák - áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában