megtörni az áremelkedést

2021.09.12. 21:41

Fokozottan ellenőrzik az építőanyag kivitelt a pénzügyőrök

A pénzügyőrök augusztusban több mint 30 ezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint 30 esetben tártak fel jogsértést.

Az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel az ellenőrzésekben – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk, csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki Magyarország területéről.

Hozzátette: számos intézkedést hozott a kormány nyáron az építőanyagok drasztikus áremelkedésének megtörésére, az állami beavatkozással ugyanis fékezhető az építőanyag-drágulás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fokozott ellenőrzése hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőanyag-kínálat ténylegesen a családi, lakossági illetve a magyar gazdasági igényeket szolgálja. A cél az, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási állami támogatások a családokhoz jussanak, és azok ne a jellemzően külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növeljék – szögezte le Tállai András.

A NAV pénzügyőrei az ország egész területén, a harmadik országos határátkelőhelyeken, a közúti, vasúti és vízi forgalomban is vizsgálják az építőipari nyersanyagokat és termékeket szállító járműveket – hangsúlyozta az államtitkár.

Mint mondta: a kockázatelemzési szűrést követően a pénzügyőrök augusztusban több mint 30 ezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint 30 esetben tártak fel jogsértést. 2021. augusztus 7. óta a bejelentés elmulasztásáért vagy a visszaigazolás nélküli szállítmányért közigazgatási bírság jár, amelynek összege az építőanyag nettó értékének negyven százalékáig terjed.

Emlékeztetett arra, hogy 2021. július 17. óta előzetes regisztrációnak kell megelőznie egyes építőipari nyersanyagok és építési termékek, például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk kivitelét. Az építőanyagokat csak akkor lehet külföldön értékesíteni, illetve Magyarország területéről kivinni, ha előzőleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz ezt bejelentették, és az annak tudomásul vételét tartalmazó írásbeli visszaigazolást a szállítmányhoz csatolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában