javaslatok

2021.03.02. 14:04

Szijjártó: gyorsítani kell a szabadkereskedelmi megállapodásokról folyó uniós tárgyalásokat (videó)

Fel kell gyorsítani a szabadkereskedelmi megállapodásokról folyó uniós tárgyalásokat – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán, a kereskedelemmel, illetve külgazdasággal foglalkozó uniós miniszterekkel folytatott keddi online megbeszélés után.

Szijjártó Péter a Facebookra feltöltött videójában kiemelte: az ülésen két javaslatot tett annak érdekében, hogy valóban gyorsabbak lehessenek a szabadkereskedelmi tárgyalások.

Mint mondta, az elvi javaslata az volt, hogy ne keverjenek össze olyan dolgokat, amelyeket nem szükséges. A politikai kérdések és a kereskedelmi ügyek összekeverése csak nehezíti az Európai Unió gazdasági helyzetét a világban – szögezte le a külügyminiszter.

„Ha politikai feltételeket támasztunk egyes szabadkereskedelmi megállapodások megkötéséhez, akkor soha nem lesz belőlük semmi, az pedig az európai gazdasági érdekekkel ellentétes volna” – fogalmazott.

Szijjártó Péter szerint az Európai Uniónak, illetve az Európai Bizottságnak az európai emberek érdekeit kell figyelembe vennie, amikor a szabadkereskedelmi megállapodásokról tárgyal. Az európai emberek érdeke az, hogy megőrizhessék munkahelyeiket, ehhez pedig az kell, hogy munkaadó vállalataik a világpiacon sikeresek tudjanak lenni – mutatott rá.

A külügyminiszter másik javaslata az volt, hogy négy irányba érdemes koncentrálnia az európai kereskedelempolitikának.

A transzatlanti irányról szólva elmondta: Magyarország pontosan tudja, mekkora jelentősége van az amerikai beruházóknak. Azt kellene elérni, hogy még több amerikai vállalat jelenjen meg Európában és minél több európai termék jelenhessen meg az amerikai piacokon – jelezte.

Fontos földrajzi fókuszként emelte ki Szijjártó Péter a Nyugat-Balkánt. Mint mondta, a gazdasági és kereskedelmi együttműködések a Nyugat-Balkán és az Európai Unió számára is különösen fontosak.

A harmadik fókuszként Eurázsiát említette a külügyminiszter. Kifejtette, hogy a keleti térségben jelen lévő természeti erőforrások és az európai térségben jelen lévő nagyon magas színvonalú technológia összekapcsolása komoly lehetőségeket biztosíthat az Európai Uniónak.

Negyedik irányként a kelet-ázsiai területeket jelölte meg a miniszter. Kiemelte, hogy itt jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete, amellyel az Európai Uniónak minél előbb el kell kezdenie a tárgyalásokat a minél szorosabb gazdasági és kereskedelmi együttműködésről.

Szijjártó Péter videójában emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság készíti a következő időszakra szóló kereskedelmi koncepciót. Kiemelte: már a világjárvány előtt is megfigyelhető volt, hogy az Európai Unió gazdasági súlya csökkent a világban, emellett a britek is elhagyták az uniót, miközben az Amerikai Egyesült Államok és Kína is folyamatosan növelte gazdasági erejét és pozícióját.

Most még inkább érdeke az Európai Uniónak, hogy szélesítse gazdasági látókörét, megnövelje azokat a piacokat, amelyeken az európai uniós cégek termékei megjelenhetnek – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában