versenyképesség

2021.02.22. 07:51

Soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra

Komoly, soha nem látott fejlesztések várnak a hazai élelmiszeriparra az évtized végéig, a korábbi európai uniós költségvetési ciklusokhoz képest jóval nagyobb összegből újulhat meg az ágazat – mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára.

Várpalota, 2020. szeptember 24. Pékek sajtos stanglit készítenek a Pannon Sütõ Kft. várpalotai üzemében 2020. szeptember 24-én. A várpalotai központú cég 432 millió forintos beruházásához a kormány 216 millió forinttal járult hozzá. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Erdős Norbert óriási lehetőségnek nevezte, hogy a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési időszakban a vidék több mint 4500 milliárd forintos forrásból és az elérhető legnagyobb, nyolcvanszázalékos állami kiegészítés mellett fejlődhet.

A vidékfejlesztési programban a korábbi uniós ciklushoz képest háromszor akkora fejlesztési keretre pályázhatnak az élelmiszeripar szereplői

– mutatott rá a Magyar Nemzetnek adott interjúban.

Közölte, hogy várhatóan már az idei első fél évben megjelenik egy kiírás a mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripari ágazat mikro- és kisvállalkozásainak, jellemzően eszközbeszerzés támogatására.

Terveik szerint a második fél évtől újabb pályázat indul a nagyobb összegű, immár tőkeerősebb szereplők számára – tette hozzá Erdős Norbert.

Elmondta azt is, hogy az előző ciklus kifizetései még nem zárultak le, így a beruházások megvalósulása, majd az eredmények mérése még nem lehetséges. Cél, hogy a hétéves pénzügyi keretből a teljes ágazat részesülhessen, méret szerinti megkötés és a tevékenység jellegének meghatározása nélkül.

Annak érdekében, hogy az élelmiszeripari támogatásokra a pályázatok az ágazat igényeknek megfelelően legyenek kiírva, online egyeztetéssorozatot indítottak az élelmiszer-előállítás érdekképviseleteivel és a szektor más szereplőivel – közölte az államtitkár.

Szerinte a 2027-ig tartó ciklus végére újra meghatározó szereplőként térhet vissza a magyar élelmiszeripar a nemzetközi versenybe.

A hazai szereplőknek most minden adottságuk és lehetőségük meglesz arra, hogy hét év múlva beérjék, megközelítsék a legfejlettebb európai versenytársakat

– mondta Erdős Norbert.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a lakosság elkötelezett a hagyományos termékek mellett, ezért az alternatív fehérjeforrásokat, például a műhúsokat vagy az étkezési rovarokat komoly vizsgálatnak veti alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Borítókép: Pékek sajtos stanglit készítenek a Pannon Sütő Kft. várpalotai üzemében 2020. szeptember 24-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában