megújulás

2021.01.23. 14:40

Lerakták a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztéseinek alapkövét

A fejlesztések legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életét és munkásságát méltó nemzeti emlékhely őrizze.

Nagycenk, 2021. január 22. Kassai Zoltán, a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. vezérigazgatója, Lévai Imre, a ZÁÉV főmérnöke, Khaut András, a FÉSZ igazgatótanácsának elnöke, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Barcza Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) elhelyezi az időkapszulát a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételén 2021. január 22-én. MTI/Filep István

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

Lerakták a nagycenki Széchenyi-kastély több mint 2 milliárd 844 millió forintos, részben uniós támogatással részben hazai forrásból, 2022 őszéig megvalósuló, turisztikai célú fejlesztéseinek alapkövét.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa a koronavírus-járvány miatt szűk körben megtartott alapkőletételi ünnepségen hangsúlyozta: a fejlesztések legfontosabb célja, hogy gróf Széchenyi István életét és munkásságát olyan méltó nemzeti emlékhely őrizze, amelynek a jelenleginél is nagyobb a kulturális és turisztikai vonzereje, a kor színvonalának megfelelően tudja bemutatni a továbbadni kívánt értékeket és szellemiséget.

A Széchenyi-életmű sokrétűsége lehetővé teszi egy gazdag tematikájú állandó kiállítás megrendezését, amely alapvetően két részre tagolódik majd a kastély két szárnyában, a látogatói igényeknek megfelelően felújítják a Pandúrházakat, újabb funkcióval bővülhet a Virágház, valamint megújulhat a kastélypark is – mondta.

Virág Zsolt úgy fogalmazott: a nagycenki Széchenyi-kastély jelenleg is az ország egyik leglátogatottabb kastélymúzeuma, ennek ellenére a kastély múltja kevéssé ismert.

Az Öregkastély Széchenyi legjelentősebb alkotásai mellett a család és a birtok, valamint a kastély történetét mutatja majd be, a Széchenyi-szárny pedig az otthonukat. A látogatók bepillantást nyerhetnek Széchenyi István dolgozószobájába, megismerhetik hajdan a kastélyba érkező vendégek fogadásának körülményeit és nem utolsó sorban Széchenyi István feleségének, Crescence grófnőnek a világát is – fűzte hozzá.

Barcza Attila (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy Sopron és térsége 2016-tól kiemelt turisztikai fejlesztési régió, ahol Sopron, Nagycenk és Eszterháza egymást erősíthetik látványosságaikkal.

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: céljuk, hogy Széchenyi István, a „legnagyobb magyar” életének helyszíne és nyughelye a fejlesztések eredményeként olyan „nemzeti zarándokhellyé” váljon, amelyet a Széchenyi-örökség, annak szellemisége iránti tiszteletből legalább egyszer minden magyar ember meg akar majd látogatni.

Borítókép: Kassai Zoltán, a Fertődi Építő és Szolgáltató (FÉSZ) Zrt. vezérigazgatója, Lévai Imre, a ZÁÉV főmérnöke, Khaut András, a FÉSZ igazgatótanácsának elnöke, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Barcza Attila, a Fidesz országgyűlési képviselője, Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója (b-j) elhelyezi az időkapszulát a nagycenki Széchenyi-kastély turisztikai célú fejlesztésének alapkőletételén 2021. január 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában