kilátások

2021.01.29. 07:19

Bajba kerülhetnek az állattartók, zsugorodik az európai húspiac

A világ legnagyobb hústermelő államaiban mind a baromfihús, mind a sertéshús előállítása növekszik, ezzel szemben az Európai Unióban visszaesés várható, ami komoly veszélyt jelent az állattartók jövedelmi helyzetére.

A nemzetközi folyamatoktól eltérő uniós tendencia felvásárlásiár-csökkenéssel párosul, mindez pedig előrevetíti: nehéz év elé néz 2021-ben a kontinens hústermelése – számol be róla a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság adatai szerint

jelentősen, 36 százalékkal csökkent a vágósertés kilogrammonkénti vágóhídi felvásárlási ára tavaly decemberben a 2019 decemberi értékhez képest, kilogrammonként 1,34 euróra.

Ennek ellenére mindössze egy százalékkal vár alacsonyabb sertéshús-előállítást a bizottsági előrejelzés. Ez azt jelenti, hogy a decemberben immár jelentős, komoly árletörő hatású sertéshúsdömping fennmarad, mivel az élőállatok vágása nem maradhat el.

Noha várhatóan az év elejéhez képest később mérséklődhet a közös piacra beragadó húsmennyiség, a folyamatok komoly kihívás elé állítják az ágazat szereplőit.

Az exportnövekedésre nincs sok remény, mivel Kína az afrikai sertéspestis megfékezését követően helyre akarja állítani a távol-keleti országban a korábbi sertésállományt azt követően, hogy a populáció meghatározó részét az elmúlt években megsemmisítették a betegség terjedésének megállítása érdekében.

Emellett a legnagyobb európai exportőrnek számító Németországgal szemben – az afrikai sertéspestis szeptemberi megjelenése miatt – több fontos felvevőpiac is importtilalmat vezetett be.

Németországban a vágás a koronavírus-járvány miatt visszaesett, így a következő időszakban nagyszámú élőállatot vághatnak le.

A baromfihús-termelésben is világszintű növekedés várható az idén, a kereslet élénkülése mellett. Európában ugyanakkor némi visszaesés jöhet a tavalyi évhez képest, változatlan kereslet mellett.

A 2019-es értékekhez viszonyítva tavaly átlagosan három százalékkal mérséklődött a csirkehús átvételi ára az unióban, Magyarországon ugyanakkor hasonló mértékben emelkedett a felvásárlási ár.

Az Európai Unióban tavaly mind az export, mind az import csökkent. Az ágazatra ismét a madárinfluenza jelent veszélyt: több országban újra felütötte a fejét a kórság.

A madárinfluenzának piaci oldalról is rendkívül káros a hatása, mivel – hasonlóan a sertéshúshoz – komoly importkorlátozásokat vezetnek be a harmadik országok, exportpiacok a madárinfluenza behurcolásának megakadályozására.

Összességében a baromfi- és a sertéstartók is a kereslet jelentős visszaesésével küzdenek, mivel a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások miatt a turizmus és vendéglátás jelentette piac beszűkült, viszont a vágásra váró populáció csökkentése időigényesebb folyamat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában