Pénzügy

2020.04.20. 10:03

Gyorsabban utalja ki az áfát az adóhivatal

A koronavírus-járvány miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások újabb adóügyi könnyítést kapnak. A Pénzügyminisztérium arra kéri az adóhivatalt, hogy segítse a cégek likviditását azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki. Az intézkedés már a ma benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes. Az adóhivatal több módon is segíti a vállalkozások tevékenységét, ám határozattan fellép a veszélyhelyzettel visszaélő csalókkal szemben – tájékoztatott Izer Norbert hétfőn.

Forrás: Shutterstock

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedés a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) támogatja jelentette ki az adóügyekért felelős államtitkár.

Az érintett kkv-ék az eddigi 75 nap helyett akár 30 nap alatt kaphatják meg a nekik visszajáró pénzt.

Az adózási előéletük alapján megbízható cégek pedig még korábban a pénzükhöz juthatnak, esetükben

30 napról 20 napra is rövidülhet a kiutalás időtartama.

A cégek több mint 45 százaléka megbízható, ezért sok kis- és középvállalkozásnak jelenthet érdemi pénzügyi segítséget az, ha 20 napon belül a bankszámlájára kerül a jogosan visszaigényelt áfa összege ismertette az újabb adóügyi könnyítés részleteit Izer Norbert, megjegyezve, hogy

a 20 nap az egyik legrövidebb áfakiutalási határidő az Európai Unióban.

A könnyítés nem érinti azt a mintegy 30 ezer kockázatos adózót, akik a veszélyhelyzetet megelőzően is többször durván és jellemzően a tisztességes adófizetők, és a költségvetés kárára sértették meg az adószabályokat.

Ők továbbra is 75 napon belül kaphatják csak vissza az áfát

tette hozzá.

Mintegy 360 ezer vállalkozást érint a mai áfabevallási határidő, és azok a kkv-ék, akiknek visszajár az áfa, már a rövidebb kiutalási határidővel számolhatnak szögezte le az államtitkár.

Izer Norbert elmondta, hogy jelentős összegről van szó.

Egy évvel ezelőtt az április 20-ai bevallásban összességében 414 milliárd forintot igényeltek vissza a vállalkozások

ismertette az adatokat az államtitkár.

A tárca hasonló nagyságrenddel számol az idén is, ami azt jelenti, hogy az új intézkedés több százmilliárd forint gyors kifizetésével segíti a vállalkozások likviditását. A cégek így könnyebben intézhetik pénzügyeiket, kerülhetik el az anyagi nehézségeket, és aktívabban tudnak részt venni a gazdasági forgalomban is sorolta az új adóügyi könnyítés előnyeit Izer Norbert.

A járvány elleni védekezés időszakában különösen fontos az, hogy az áfacsalók az államkassza bevételét ne károsítsák

szögezte le az áfa kiutalások jogosságának az ellenőrzése kapcsán az államtitkár.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal azonnal kiszűri azokat, akik a veszélyhelyzettel visszaélve, jogosulatlanul igényelnék vissza az áfát hangsúlyozta Izer Norbert.

Az újabb adóügyi könnyítés jelentős és gyors pénzügyi segítséget hoz az érintetteknek, az adóhivatal online eszközei, illetve a nagy szakértelemmel és tapasztalattal bíró ellenőrei pedig biztosítják a költségvetési bevételek védelmét összegezte az intézkedés lényegét az államtitkár.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában