Ez ijesztő

2023.12.13. 10:50

Durva járvány tört ki a szomszédunkban

Hét hónapos csecsemő halt meg kanyaróban kedden Romániában, ahol egy hete nyilvánították országos járvánnyá a fertőző betegséget – írta a romániai közegészségügyi intézet.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: JabaWeba

A Brassó megyei csecsemő hároméves testvérétől kapta el a fertőző betegséget, akit nem oltottak be kanyaró ellen.

A közegészségügyi intézet adatai szerint december első tíz napjában 2010 kanyarós beteget regisztráltak Romániában, a fertőző betegség az ország 41 megyéje közül 29-ben és Bukarestben is terjed. A legtöbb esetet – 628-at – Maros megyéből jelezték, ezt a szintén erdélyi Brassó megye követi 344-gyel.

A román egészségügyi minisztérium egy hete, december 5-én országos járványnak nyilvánította a kanyarót.

Az intézkedés lehetővé teszi, hogy egyéves kor helyett már kilenc hónapos kortól kezdődően beadják a gyermekeknek az első védőoltást, és utólag immunizálják azokat is, akiknek a szülei nem adatták be idejében a vakcinát.

Az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háziorvosokat is bevonva tájékoztató kampányt indít a szülők körében az oltási program betartása érdekében. Felhívják a figyelmet, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, amelyet főleg a be nem oltott gyermekek kapnak el, és adott esetben súlyos lefolyású lehet, illetve veszélyes szövődményeket is okozhat.

Romániában a kanyaró elleni átoltottság az utóbbi évtizedben országos szinten 78 százalékra csökkent, a második adag oltást a jogosult gyermekek alig 62 százaléka kapta meg – írja a Magyar Nemzet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában