veszély

2021.01.11. 19:04

Síszezon és havazás: elárulta a szakember, kedvez-e vírusnak a mostani időjárás

A napokban leesett hó a kirándulókat és a téli sportok kedvelőit is mozgósította. Szombaton zsúfolásig megtelt a Kékestető, a parkoló autók egymás hegyén-hátán álltak.

Forrás: Shutterstock

„A Kékestető már megtelt, ismét lassú a forgalom Mátraházán. A terveknek megfelelően a Gyöngyösi Városrendészet és Polgárőrség koordinálja az ideérke­zőket” – írta az üzemeltető Kékestető 1014m a Facebook-oldalán. A helyzetről a heol.hu részletesen itt írt.

Mint ismert, tavaly márciusban is feltehetően egy külföldi sípályáról indult el a járvány.

A Bors azt kérdezte a virológustól, hogy mennyire lehet veszélyes a jelenlegi helyzet.

Kint a sípályán és a felvonón, ha az nem zárt fülkés, hanem beüléses, nem lehet gond

– mondta a lapnak Rusvai Miklós virológus.

Szabad téren ilyen száraz hideg időben nem kell tartani a vírus terjedésétől. Szabad téren a vírusnak a fagypont feletti nyirkos, hűvös idő kedvez. Amikor azt javasolják, hogy a forgalmi dugók elkerülése érdekében a sípályák megközelítéséhez gépkocsik helyett a tömegközlekedést vegyük igénybe, akkor természetesen a maszk használata kötelező.

Maszkot akkor is vegyünk fel, ha az autóban nem egy háztartásban élő, hanem több helyről, különböző háttérrel érkező is­merős utazik.

Fontos, hogy továbbra is kerüljük a puszilkodást, az öleléseket. Ezt már azért is érdemes betartani, hogy ne essünk ki a már remélhetőleg megszokott rutinból. Az igazi gond a zárt vendéglátóhelyekkel van, ahová például egy-egy üdítőre, forralt borra, egy szendvicsre betérnek. Remélhetőleg az evőeszközök, poharak fertőtlenítésére fokozottan ügyelnek.

A sorbanállásnál vegyük fel a maszkot!

Enni, inni nyilván nem lehet maszkban, ezért a fogyasztását már hagyjuk szabad térre, teraszra, de ott a távolságtartás szabályait tartsuk be. Olyan eszköz kölcsönkérését is kerüljük, ami személyes tárgy, legyen szó kesztyűről vagy szemüvegről! A lesikláshoz már levehetjük a maszkot, ott nincs jelentősége a viselésének, hiszen a balesetveszély elkerülése érdekében sokkal nagyobb távolságot tartunk. Ha valaki nem érzi jól magát, hőemelkedése van, ha beteg vagy csak úgy gondolja, hogy találkozott fertőzöttel, akkor maradjon otthon! A vírus leküzdésében a síelés nem segít – mondta Rusvai Miklós.

Korlátozhatják a létszámot

A napokban újabb hideg várható, így további síelni vágyók érkeznek a pályákra. Annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzést, ajánlott betartani a szabályokat. Kedden nyit ki a Mátraszentistváni Sípark. Addig a hóágyúk működnek, hogy legalább negyven-ötven centis hó legyen. A nyitásig kordonnal vették körül a területet.

Természetesen, amikor megnyitunk, a vírus miatt szigorú Covid-19 protokoll lép életbe – mondta a Borsnak Erbeszkorn Tamás, a Sípark sajtószóvivője.

Ami még fontos lenne, hogy a napijegyeket online egy nappal korábban meg lehet vásárolni, amivel beléptetésnél a pénztárnál a sorbanállást meg lehet előzni. Szükség esetén a létszámot korlátoznunk kell, aminél ez az előre foglalás nagy segítség lehet. Mátraházán több helyen is volt szánkózási lehetőség, és ezt ki is használták a turisták. A csúcsra kevesebb autót engedtek fel, hogy az autóbuszok és szükség esetén a mentők is normál körülmények között fel tudjanak jutni a Kékesre. Azt javasolták, hogy az embe­rek inkább a tömegközlekedést vegyék igénybe.

SÍPARKI COVID-19 SZABÁLYOK

Csak egészségesen menjen síelni! Ha síelés közben tapasztalja magán valamelyik tünetet, menjen minél előbb haza, és vegye fel a kapcsolatot háziorvosával! Viseljen maszkot vagy csősálat a síközpont teljes területén, de sportolás közben nem kötelező. Tartsa be az előírt 1,5 méteres védőtávolságot, lehetőleg kerülje el a csoportosulásokat és a zárt tereket! A magával hozott étel a parkolóban, az autóban ülve fogyasztható el. A szabályok megszegése miatt a sípark személyzetének joga van kizárni a síelőt a létesítmény területéről.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!