HAON - Jegyzet

2007.11.27. 09:41

EU-választás Romániában - Duplán nyertünk

<p>Valószínűleg kevesebben mentek volna el voksolni, ha nincs az – anyaországi megosztottságból már jól ismert – ki kit győz le szindróma. Hiszen így kettős motiváció vitte az embereket.</p>

Először és másodszor, sőt harmadszor is: hurrá!
Jellemző a pesszimizmusunkra, hogy az előzetes latolgatásban csak az szerepelt, ki bukik meg, illetve, megbukik-e mindkét pályázó vagy csak az egyik.
Az a lehetőség, hogy mindegyik nyerni fog, mintha nem lett volna a képben.
Most hát le a kalappal, mert duplánnyertünk! Egyfelől azzal, hogy a versengő magyarok mandátumokat szereztek az EurópaiParlamentbe jutáshoz, másodszor, hogy elkerültünk egy esetleges bukásból fakadó újabb magyar drámát. (Szenteljünk csak tíz másodpercet arra a vízióra, miről szólnának ma a magyarországihírek, ha valamelyik jelölt kudarcot vall! Köszönjük meg a romániaimagyaroknak, hogy ettől megmentettek minket.)

Most ott is, itt is mindenki nyertesnek érezheti magát. Hogy több vagy kevesebb mandátumot szereznek, ha TőkésLászló is az RMDSZ-listán indul, sosem fog kiderülni. Magam azt hiszem, valószínűleg kevesebben mentek volna el voksolni, ha nincs az – anyaországi megosztottságból már jól ismert – ki kit győz le szindróma. Hiszen így kettősmotiváció vitte az embereket az urnákhoz: mindenképpen küldeni romániai magyar képviselőt az EurópaiParlamentbe, de, ha lehet, inkább a "mi csapatunkból".

Kegyelmi pillanatnak tekintem azt, ami a győzelemből való ocsúdásig telik.
Most kellene szembe nézve kezet nyújtani a másiknak, azt mondani, itt a helyed, mert a választók bíznak benned. Nem kívánnám, hogy bárki adja fel az eddig képviselt elveit. Annyira vágyom csupán, hogy egymást tiszteletbentartva vitatkozzanak a magyarság európaiképviseletének módjáról.
A másik változatot, hogy tudniillik mi, magyarok az EP-ben is tudunk egymás ellen játszani – már ismerjük.
Szabó Katalin jegyzete

Kapcsolódó anyagok:

  • Romániai EP-választás - exit-poll - az RMDSZ és Tőkés is bejutott
  • Az RMDSZ 5,5, Tőkés 3,4 százalékkal indul Brüsszelbe
  • Romániai EP-választás -exit-poll - Fidesz reagálás
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!