Hajdú-Bihar

2011.11.16. 13:14

Nézőpont: Az érmelléki a legjobb

<em>Jobb sorsot érdemelnének a bagaméri, illetve a környék településein élő tormatermesztők. Már csak azért is, mert Európa minden bizonnyal legjobb minőségű tormáját tudják előállítani – köszönhetően a termelési tapasztalatuknak, tudásuknak, no meg a természeti adottságoknak.</em> <strong>Kovács Zsolt jegyzete</strong>

Jobb sorsot érdemelnének a bagaméri, illetve a környék településein élő tormatermesztők. Már csak azért is, mert Európa minden bizonnyal legjobb minőségű tormáját tudják előállítani – köszönhetően a termelési tapasztalatuknak, tudásuknak, no meg a természeti adottságoknak. Kovács Zsolt jegyzete

Tudom, a tormatermesztés nem egyszerű feladat, igencsak meg kell fogni a munka végét, ha jó termést akar a gazda. Nem is ezzel van a gond, mert a munkához hozzászoktak az ott élők. Hanem inkább a megélhetéssel. Joggal várhatnák el ugyanis - ha már olyannyira jó az Érmellék talajában nevelődött torma -, hogy tisztességesen meg tudjanak élni belőle.

De nem! Mert valahol igencsak félremegy/ment a torma útja. Az bizonyos, hogy a termelők többsége becsülettel előállítja azt, amire szerződött. A felvásárló átveszi, aztán ha tovább tudja adni a portékát, fizet. A bibi vagy ott van, hogy az érmelléki tormát nem értékeli úgy a piac, ahogyan az azt megérdemelné, vagy értékelik ugyan (értsd: jól megfizetik), de a pénznek csak töredéke jut vissza a termelőkhöz.

Van egy harmadik variáció is, amely nem elképzelhetetlen számomra: a feldolgozóknak teljesen mindegy, honnan és milyen minőségben jön a torma, csak olcsó legyen. Meggyőződésem, bármi is a bagaméri, a Bagamér környéki torma sorsa, ezt ideje lenne már híréhez, minőségéhez méltóan képviselni. Ez pedig nem a termelő, de még nem is a felvásárló dolga.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!