Hajdú-Bihar

2011.07.27. 19:08

Új Nemzedék Jövőjéért: A fiatalok erejére, kreativitására számítanak

Debrecen - A jövő generációjára vonatkozó stratégiáról konzultáltak Debrecenben.

Debrecen - A jövő generációjára vonatkozó stratégiáról konzultáltak Debrecenben.

Kiemelten kezeli a fiatalok egzisztencia teremtésének lehetőségeit az Új Nemzedék Jövőjéért vitairat, melynek debreceni szakmai konzultációjára szerdán került sor a Megyeháza Árpád termében.

Témakörök

A múlt hónapban elkészült ifjúsági cselekvési terv egyeztetésén civil szervezetek képviselői, ifjúsági ügyekkel foglalkozó szakemberek és döntéshozók vettek részt és utolsó vidéki állomása volt a csütörtökön Budapesten záruló párbeszéd-sorozatnak. A következő időszakban a kormány elé szeretnék terjeszteni a 10 témakörre (budapesti, illetve vidéki fiatal lét, fiatal nők helyzete, karriertervezés, tehetséggondozás, sport, kultúra, stb.) épülő végleges programot, mely stratégiai iránymutatást nyújtana a döntések meghozatalánál.

Alulról

A program alulról építkezik és a fiatalok együttgondolkodásának terepe – hangsúlyozta Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos. Példaként említette a pályaorientációs rendszer kidolgozását, melynek alapjait Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke fogalmazta meg, s mely a szakképzések piaci igényekhez igazítását szolgálja; hogy az oktatásból kikerülők „ne munkakeresők, hanem munkavállalók legyenek”. Mihalovics Péter szerint azért különösen fontos a programnak ez a része, mert az ifjú korosztály számos más problémája is az egzisztenciateremtésre vezethető vissza.

Az Új Nemzedék Jövőjéért koncepció projekteket, cselekvési terveket tartalmaz, határidőket, felelősöket jelöl meg. A már meglévő közigazgatási rendszerre támaszkodik, azonban a regió helyett inkább a megyében gondolkodik. Így a megvalósításhoz szükséges pénzt is részben önkormányzati, elsősorban pedig európai uniós pályázati forrásból tervezi biztosítani.

HBN-SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!