Hajdú-Bihar

2010.12.07. 13:17

Helyismereti vetélkedő Hajdúszováton

<p>Hajdúszovát - Még október 4-én kezdetét vette a Könyvtár és a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ Hajdúszováti Idősek Klubja rendezésében egy 3 fordulós helyismereti vetélkedő-sorozat.</p>

A rendezvényen az alsó tagozatos gyerekek és a hajdúszováti „Derűs Alkony” Nyugdíjas Klub tagjai vetélkedtek egymás ellen és egymás mellet is.
Ez a vetélkedő nagyon jó program volt arra, hogy az idősebb korosztály és a gyerekek megismerkedhessenek egymással. Nem csak a kultúrát, a régi szokásokat, ételeket, növényeket, épületeket és híres szováti emberek életét ismerhették meg a résztvevők, de nevelte a gyerekeket a kor iránti tiszteletre.
A verseny aktualitását is jelzi, hogy 2010. szeptember 1-től a hajdúszováti Általános Iskola fölvette Diószegi Lajos (kántortanító, magyar-történelem szakos tanár, a falu díszpolgára) nevét.
November elején szerveztünk egy múzeumlátogatást a helyi Falumúzeumba, ahol a gyerekek a régi életről tanulhattak, a nyugdíjasok pedig gyermekkorukat idézhették föl.
November 17-én került sor egy „ismerkedős délután” megszervezésére, ahol a nyugdíjasok és gyerekek Activity-t játszottak. Megkóstolhatták a Hajdúszováti Idősek Klubja dolgozói által sütött „Vízen kullogót”, ami egy tipikus szováti sütemény.
December 3-án rendeztük meg a 3. fordulót, aminek a Hajdúszováti Idősek Klubja adott otthont. A vetélkedő záró fordulóját Vass Sándor polgármester nyitotta meg. Ezután el is kezdődhetett a verseny, ahol egy feladatlapot kellett közösen megoldania egy nyugdíjas és egy gyerek csapatnak. Amíg a feladat értékelése tartott, addig jelenlévők a „cúkoros pogácsát” és olajos kiflit kóstolhatták meg, ami szintén szováti étel.
Legvégül az eredményhirdetés következett.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Hajdú Takarék Takarékszövetkezetnek a támogatásért, aminek köszönhetően minden résztvevő számára tudtunk adni egy kis jelképes ajándékot.

Ez a vetélkedő-sorozat nagyon jó példa volt arra, hogy megmutassa nekünk, nem szabad a nyugdíjasokat elhanyagolni, csak azért, mert idősek. Ők épp úgy, ha nem jobban élvezték ezt a kis versengést, mint a gyerekek. Ugyanakkor jó példa volt ez a gyerekeknek arra, hogy tisztelni és szeretni kell az időseket.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben lehetőségünk lesz még ehhez hasonló programokat szervezni mindegyik generáció számára.
- Horváth Andrea és Váradi Tamás szervezők -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!