Hajdú-Bihar

2008.03.11. 10:44

A munkaerőpiac igénye mérvadó Debrecenben is

<p>Debrecen - A HEFOP projekt célja, hogy segítse a felsőoktatásban résztvevők, majd végzettek sikeres elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A program összhangban áll a magyar felsőoktatási stratégiával...</p>

Debrecen - A Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának Mezőgazdaságtudományi Kara, mint konzorciumvezető, valamint a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kara, mint konzorciumi partner a 2007. augusztus 1. és 2008. március 31. közötti időszakra elnyerte az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága által kiírt Humánerőforrás-fejlesztés Operatív Program (HEFOP) 3.3.1 pályázatot, több, mint 300 millió forint támogatással. A nyertes pályázat részleteiről beszélgettünk Nagy János prorektor, centrumelnökkel.

Tanulni egy életen át

A HEFOP projekt célja, hogy segítse a felsőoktatásban résztvevők, majd végzettek sikeres elhelyezkedését a munkaerőpiacon. A program összhangban áll a magyar felsőoktatási stratégiával, amely Magyarország felkészítését célozza az Európai Felsőoktatási Térséghez történt csatlakozásában, valamint az egységes munkaerőpiaci integrációban. - Napjainkra a környezet védelme, a természeti értékek megőrzése a társadalmi – gazdasági élet meghatározó részévé vált.

Nyilvánvaló, hogy a környezetvédelmitermészetvédelmi problémákat nem lehet egymástól és a gazdaság működésétől elkülönítetten kezelni - mondta a szakember, hozzátéve, hogy a mezőgazdaságtudományi kar a pályázatban a környezetgazdálkodási agrármérnöki és a természetvédelmi mérnöki BSc alapszakok oktatási struktúrájának, tematikájának áttekintését, valamint infrastruktúrális fejlesztését tűzte ki célul, biztosítva az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.

A megvalósító karok az agrár-környezetgazdálkodás és a természetvédelem területén évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek. Az Európai Felsőoktatási Térséghez történő hatékonyabb csatlakozás céljából, a pályázatban vállalt feladatok teljesítése megalapozza a karon a környezetvédelemmel és a természetvédelemmel kapcsolatos képzés oktatási és kutatási feltételrendszerét.

Hatással a régiókra

Nagy János szerint a projekt egyik legfontosabb eredménye a magyarországi régiókra gyakorolt hatása. A képzési program hatással lesz a környezetgazdálkodási agrármérnökök, illetve a természetvédelmi mérnökök oktatására, ezáltal közvetetten a magyar környezetvédelemre és természetvédelemre.

- Az e-learning képzés bevezetésével segítünk elterjeszteni hazánkban az alternatív oktatási módokat. Ezzel az esélyegyenlőség szempontjai is nagyobb figyelmet kaphatnak, mivel ezen képzés formai előnyeinek köszönhetően a képzésbe bevonhatóak a különböző szempontból - származás, életkor, nem, testi fogyatékosságok - hátrányos helyzetű csoportok is - utalt törekvéseikre a centrumelnök.

 

Kapcsolódó anyagok:

  • Gyermekvállalás kontra munkaerőpiac
  • Eligazítanak a munkaerőpiac útvesztőiben
  • A hazai felsőoktatás kihívásai és lehetőségei
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!