Hajdú-Bihar

2007.11.06. 16:47

Új minisztériumot javasol Fésüs

<p><P>Debrecen - A rektor túllépett a hagyományos székfoglaló előadások keretein: több javaslatot tett, például a Felsőoktatási és Kutatási Minisztérium létrehozására, ami előmozdíthatná az egyetemek és hazánk tudományos életének fejlődését. <DIA alt="Fésüs László székfoglalója 2007.11.06." height="630" width="850"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/F_s_s_L_szl__sz_kfoglal_ja_2007_11_06_/index.shtml , SERIE ,850,630)" href="about:blank"><IMG height="10" alt="Fésüs László székfoglalója 2007.11.06." src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" width="13" border="0" /></A></DIA></P><P><A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/rektoriszekfoglalo2007.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/SysRes/Sites/HAON/Pics/Icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>rektori székfoglaló</B></A> [.pdf - 122KB]</P></p>

Nagy érdeklődés mellett tartotta meg rektori székfoglalóját Fésüs László a Debreceni Egyetem főépületének aulájában kedden délután „Kutatás- és tudománypolitika négy évtized tükrében” címmel.

Beszédében tudományos munkásságát mutatta be, emlékeztetve a Molekuláris Medicina Kutatóközpont vagy a Genomnanotech Tudásközpont létrehozásában betöltött szerepére is. A rektor túllépett a hagyomány keretein: több javaslatot tett, többek között a Felsőoktatási és Kutatási Minisztérium létrehozására, mert az nagyban előmozdíthatná az egyetemek és hazánk tudományos életének fejlődését.

Az előrejutás érdekében tartja szükségesnek a Magyar Tudományos Akadémia átlátható, demokratikus reformját. Fésüs László a hazai egyetemek versenyképességének fokozására egy objektív, tudományos eredményekre épülő rangsorolást és elit egyetemek létrehozását látja megoldásnak.

A rektori székfoglaló megnyitotta az idei Debreceni Tudományos Napok rendezvénysorozatot.

-Szőke Tímea-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!