Hajdú-Bihar

2007.11.18. 08:39

Időtlen darab a fregolin

<p>Debrecen – Az Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című Csokonai-vígjátékot mutatja be november 20-án, kedden 19 órától a Lovardában a 2005-ben alapított Fregoli Színészegylet. <dia width="850" height="630" alt="Időtlen darab a fregolin 2007.11.18."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Id__337_tlen_darab_a_fregolin_2007_11_18_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Időtlen darab a fregolin 2007.11.18." /></a></dia></p>

A társulat oszlopos tagjával, Magyar Attilával beszélgettünk.

HAON:Tavasszal már játszottak a debreceni Lovardában, akkor a Kocsonya Mihály házassága című darabot mutatták be. Hogy érezték magukat városunkban?
Magyar Attila:
Jól éreztük magunkat, tetszett az egész környezet. Felemelő volt azon az egyetemi részen játszani, s átélni, hogy az ilyen kis produkciók, stúdiószínház-jellegű előadások is érdeklik az embereket.
HAON:Kedden este az Özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című vígjátékkal érkeznek a Lovardába. Miért épp ezt a darabot újították fel?
Magyar Attila:
A darabot ismertük már, hiszen különböző helyeken és előadásokban játszottunk benne, de úgy gondoltuk, hogy ezt nekünk, saját elképzeléseink szerint is meg kell rendezni. Hajdu István „Steve” színésztársam mondta, hogy itt az ideje eljátszanom az özvegyasszonyt, s tényleg jó ötletnek tűnt egy 60-70 körüli hölgyet megszemélyesíteni. Elérkeztem a

színészi pályafutásom azon idejére, amikor hölgyeket játszhatok, ráadásul most én jöttem a sorban, ugyanis a Kocsonya Mihály házasságában Steve volt az asszony.
HAON:Mennyire modern a feldolgozásuk?
Magyar Attila:Megtartottuk Csokonai nyelvezetét, de a játékokat, ötleteket a mai korból vettük, garantáltan meglepjük ezzel a nézőket, akik – az évek tapasztalatai azt mutatják – mindig hálásak, hogy lefordítottuk maiba. A Karnyóné, illetve az ehhez hasonló darabok azonban időtlenek, mert a szerelem, barátság, becsület, házasság, tisztesség, irigység egyetemes jellemvonások, ahogy a konfliktusok sem kopnak el. Csokonai idejében csakúgy, mint a jelenkorban reális probléma, hogy egy özvegyasszonyt ki akarnak használni, el akarják szedni a vagyonát. Egyébként nem volt nehéz dolgunk a darabbal, Csokonai zseniálisan megírta, mi csak belepakoltuk az eszünkbe jutó ötleteket. Érdekessége, hogy minden szerepet hárman alakítunk, pedig szerepelnek benne nyolcan-tízen. Boriskát, a szolgálólányt, Samukát, Karnyóné fiát, az egyik udvarlót Szakács Tibor játssza, Steve is udvarló, de ő a végén visszatérő Karnyó, a férj is. Én Karnyónét játszom végig, s biztos vagyok benne, hogy sokat fog nevetni a közönség november 20-án este.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!