Hajdú-Bihar

2007.11.16. 09:47

A megoldás a kompromisszum lenne

<p>Hajdúbagos - Elköltözött a - regionális szereppel bíró - hajdúbagosi teleház a működésének helyt adó épületből. A teleház bezárása miatt az embereknek Debrecenbe kell utazniuk, ha fénymásolni, faxolni, internetezni akarnak.</p>

Ellehetetlenítette a hajdúbagosi teleházat és az ezt működtető Hajdúbagosi Kulturális és Közösségfejlesztő Egyesületet a helyi önkormányzat - mondta Mócsán Tiborné, az egyesület vezetője. - Ezt több "diszkriminatívnak" nevezhető dolog előzte meg az önkormányzat részéről. Az önkormányzat az egyesülettel kötött megállapodást egyodalúan felbontotta. Megszegte a szerződést a 2007. szeptember 17-i testületi ülésen hozott döntésével. Miszerint az egyesület éves szakmai beszámolójának elfogadása után szavazásra bocsátotta a közművelődési normatívának - eddig rezsiköltségre fordított - 50%-os megvonását. Azonban az önkormányzat nem várhatja el azt, hogy az egyesület a rezsiköltséget egyedül állja.

A helyzetet továbbrontotta az a tény, hogy októbertől kezdve az önkormányzat fokozatosan kikapcsoltatta a telefont, az internetet és a riasztót. Mivel sok a lopás a faluban, ezért elvittük a teleház bútorait, elköltöztünk. Az épület kulcsát pedig leadtuk az önkormányzatnak. Azon beruházások, amit az önkormányzattal közös pályázat útján nyertünk, azt természetesen az épületben hagytunk. A teleház jelenleg nem működik, de nem adjuk fel. Sok támogatóra leltünk a falu lakosai, különösen a szülők körében. A teleház bezárása miatt az embereknek Debrecenbe kell utazniuk, ha fénymásolni, faxolni, internetezni akarnak. Éppen ezért a közeljövőben szeretnénk továbbfolytatni az egyesület és a teleház működését itt Hajdúbagoson - tudtuk meg Mócsán Tibornétól.

Közös megegyezés szükséges

- A helyi önkormányzat az egyesület rendelkezésére bocsátotta a kultúrház épületét - mondta Istenes Gyula polgármester. – Az önkormányzat biztosította az épület fenntartási költségeit a közművelődési normatíva keretében. A teleházban működő kulturális egyesület bevételeire az önkormányzat nem tartott eddig sem igényt. Azt a kijelentést, hogy az önkormányzat elküldte a teleházat, erősen cáfolom. Ez nem igaz. Az egyesületnek együtt kellene működnie az önkormányzattal, mi nyitottak vagyunk erre. A képviselő testület álláspontja szerint, a kulturális egyesületnek szükséges állnia a teleház működési költségeit. De az egyesület nem hajlandó a kompromisszumra.

Ami pedig a telefon kikötését illeti, azért kellett ezt a lépést megtennünk, mert a működési költségek, a költségvetésben meghatározott mértéket jelentősen túllépték. Holott ennek betartása az egyesületnek szerződésben vállalt kötelezettsége.Ezen kívül az is az önkormányzat tudomására jutott, hogy a teleház telefonszáma egyben más családi érdekeltségű civil szervezetek elérhetőségét is jelentette - értesültünk a polgármestertől.

Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés Művelődési, Sport és Civil Kapcsolatok Bizottságának elnöke elmondta, a Teleház működése elengedhetetlen a térség fiatal generációja számára.

- A hajdúbagosi Teleház a térségben (Sáránd, Hosszúpályi, Hajdúbagos) regionális szereppel bírt. Ezért kérem mind a helyi önkormányzatot, mind a Kultúrális és Közösségfejlesztő Egyesületet egyezzenek meg. Hiszen a megoldás csak a kompromisszum lehet, semmi más - tette hozzá Jantyik Zsolt.

-Zagyva Nikolett-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!