Hajdú-Bihar

2007.11.20. 06:24

A folyosón hagyták a beteget

<p>Debrecen - Fel vagyok háborodva az egészségügyi ellátással kapcsolatban. Október 25-én 85 éves édesanyámat, ágyban fekvő (vizelet és széklet tartásával) a háziorvos beutalójával, mentővel a Debreceni Egyetem onkológiai osztályára vitték.</p>

A beteget a megérkezéskor a mentősök nemhogy soron kívül vitték volna be a rendelőbe, hanem órákig felügyelet nélkül a folyosón, tolószékben hagyva, az orvos tudta nélkül ott hagyták.
A neve szólításakor senki ki nem jött volna a rendelőből, hogy a beteget betolják. A kezelőorvos nem is tudott róla, hogy mentő szállította be a beteget. Szerencse, hogy a fia éppen tudott édesanyja hollétéről, aki személyes jelenlétével látta az esetet, és ő látta el a mentősök helyetti teendőket. Nagy szégyen az egészségügyre nézve.
Mentő helyett én vittem haza, nem kértük a mentőszállítást sem.

Kiss Ferenc, Debrecen

Az illetékes válaszol

Az Ön által küldött olvasói levélre – bár az adatok elég hiányosak voltak – megpróbáltuk megszerezni azon információkat, amelyek az esettel kapcsolatosak lehettek, de menetleveleink és adataink tanúsága szerint ilyen korú beteget a jelzett napon a DEOEC Onkológiai Osztályára nem szállítottuk.

Így az esettel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat álláspontja az alábbi:
Sajnálattal értesültünk arról a tényről, hogy az újság olvasójának édesanyja nem részesült a „mentősök” által korrekt ellátásban, mikor a DEOEC Onkológiai Klinikájára szállították.

Az Országos Mentőszolgálat adott napra vonatkozó menetleveleinek áttanulmányozása során bebizonyosodott, hogy a kedves beteget nem az OMSZ dolgozói szállították a klinikára.

A megyében is működik több alternatív betegszállító szolgálat, minden bizonnyal a háziorvos a szállítási feladatot az egyik ilyen szolgáltatónak jelentette, így ők hagyták a folyosón tolószékben az orvos tudta nélkül a klinikán a beteget, így ők nem felügyeltek órákig az idős hölgyre, illetve nem vitték be soron kívül a rendelőbe.

Szeretném megjegyezni, hogy az alternatív betegszállító szolgálatok dolgozóinak munkaruházata sajnálatos módon nagyon hasonlít a mentődolgozók ruházatához, emiatt fordulhatott elő az, hogy a hozzátartozó egyből az OMSZ-ra gondolt az eset kapcsán.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a mentőszolgálat dolgozóiért felelősséget vállalva biztosan kijelenthetem, ilyen súlyos fokban a szolgálati szabályzat megszegése a beteg kórházba szállításával kapcsolatosan nem fordulhat elő.
Dr. Pápai György regionális orvos-igazgató

  • Faramuci rendőrségi „KRESZ-bírság”
  • Megszólalt a riasztó a boltban
  • Felháborító SMS-zaklatás
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!