Hajdú-Bihar

2007.10.15. 06:11

Ittasság: 60 ezer forint plusz 3 hónap

<p>Debrecen - Ezerháromszázhuszonkilenc szondáztatás során mindössze 6 esetben mutattak ki ittasságot a rendőrök a múlt keddtől csütörtökig zajlott közlekedési ellenőrzés során, mely célkeresztjében ezúttal a tehersofőrök szerepeltek.</p>

Ugyanakkor a szabálysértőket természetesen járműre való tekintet nélkül igyekeztek elcsípni a rendőrök, a közlekedési hatóság szakemberei, valamint segítőik.

A fele becsatolja

Az ittas járművezetők közül, az alkoholosság mértékétől függően, egy ellen büntető, a többivel szemben szabálysértési eljárás indult – értesültünk Dienes Imrétől, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megbízott vezetőjétől. Az alezredes hozzátette: előbbi sofőrt előállították vérvételre, a jogosítványát a helyszínen bevonták, míg utóbbiak egyikénél már a büntetés is megszületett. Az illetőnek 60 ezer forintot kell fizetnie tettéért, és 3 hónapra eltiltották a volántól.

A megye nemzetközi forgalmat bonyolító főútjaira kiterjedő ellenőrzés során 284 helyszíni bíróságot szabtaki ki. Nem jelentős sebességtúllépésért 65, biztonsági öv, gyermekülés, és bukósisak hiányáért 39, elsőbbségadási és előzési szabályok megsértése miatt 21 alkalommal büntettek. Mint megtudtuk, az elmúlt évek médiakampányának, akcióinak eredményeképp a korábbi 40 százalékos övhasználat mára 50-55 százalék körül mozog.

– A mintaértékű 95 százalékos svéd aránytól sajnos még így is messze elmaradunk – mutatott rá Dienes Imre. A rendőrök 69 szabálysértési feljelentést tettek, 19 esetben a menetokmányokban találtak kivetnivalót. Figyelmeztésben 124 főt részesítettek.

Ami a teherjárműveket illeti: 735 sofőr közül 87-et – mindössze 4 külföldit – értek szabályszegésen. Nyolcat büntettek meg a rakomány szabálytalan rögzítése, kilencet a gépkocsi műszaki állapota miatt. Az említett ittasok egyike épp teherautót vezetett.

Takart rendszám: 4 ezer forint
Felvételeink helyszínén, a Vámospércsi úton a rendőrök a sebességet is mérték, illetve ki-kiintették a közeledők egyikét-másikát, hogy szondát fújassanak vele, ellenőrizzék a papírokat. Kevéssel érkezésünk után egy utánfutós személyautót "vesznek ki" a forgalomból. Hátul 4-5 méteres falécek meredeznek az ég felé.
A baj az – mutatnak rá a rendőrök – hogy a szálak túllógva a futó peremén takarják a rendszámot. Márpedig ez szabálytalan. A Vámospércsre, melóba tartó fiatal szaki zavartan vakarja a fejét, nem hiányzott nekik ez most...
Az egyenruhásoknak ráadásul a rakomány biztosítása se nyeri el a tetszését, mondván nincs olyan jól rögzítve, hogy ne csúszhatna ki egy-egy szál a nagyobb huppanóknál. Szóba jön, hogy tovább se engedik, míg nem rendezi a dolgot. Végül 4 ezer forintra büntetik, de mehet.















Kapcsolódó anyagok:

  • Felborult egy sertéseket szállító teherautó
  • Harminc pozitív szonda...
  • Hajdú-Biharban állították meg a legtöbb ittas és drogos sofőrt
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!