Hajdú-Bihar

2007.10.25. 10:57

A gályarabok szabadítójára emlékeznek

<p><P>Debrecen – Október 26-án, pénteken,&#160;a&#160;Nagytemplom mögötti Gályarab-emlékmű koszorúzásával 10 óra 30-kor kezdődik, majd a Református Kollégium dísztermében előadásokkal folytatódik a Michiel de Ruyter emlékkonferencia.</P><P>&#160;</P><P><A href="http://apps.haon.hu/download/hbntippek/a_konferencia_programja.pdf"><IMG height="10" src="http://www.haon.hu/sysres/sites/haon/pics/icons/download.gif" width="9" border="0" /><B>A konferencia</B></A> [.pdf - 132KB]</P></p>

A 400 évvel ezelőtt született holland tengernagy – flottája élén – 1676-ban szabadította ki a még életben maradt 26 magyar protestáns lelkészt a nápolyi fogságból, akiket a magyarországi ellenreformáció idején a pozsonyi törvényszék hazaárulás vádjával fogott perbe.

De Ruyter életében a magyar gályarabok kiszabadítása csupán egy parányi epizód és eltörpül pályafutásának haditettei mellett. A megemlékezést a Debreceni Egyetem Reformációkutató és Kora Újkori Művelődéstörténeti Műhelyének közreműködésével és a Debreceni Református Kollégium támogatásával a Debreceni Egyetem Néderlandisztika Tanszéke szervezte.

 

További hírek a hajdú-bihari felsőoktatásból: http://www.haon.hu/hirek/egyetem

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!