Gazdaság

2017.07.20. 09:16

Hogyan kezeld új munkahelyen az elődöd „hagyatékát”?

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hacsak nem „zöldmezős”, azaz újonnan felépítendő területre vettek fel, az elődöd munkájával mindenképpen kapcsolatba kerülsz.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hacsak nem „zöldmezős”, azaz újonnan felépítendő területre vettek fel, az elődöd munkájával mindenképpen kapcsolatba kerülsz.

Jobb esetben ő még a felmondási idejét tölti, mikor megérkezel, és át tud adni feladatokat, rutinokat, kapcsolatokat, illetve jó kapcsolatot tudsz vele kialakítani. Ennél nehezebb a helyzet, ha megörököltél egy nagy adag ügyet, amit eddigi tapasztalatodból, rutinodból kell megoldani, helyismeret nélkül.

Ahogy felfedezed a feladatokat, kapcsolatokat, időnként találkozhatsz olyan hibákkal is, amiket véletlenül, dolgokat elfeledve, vagy a felmondási idejét töltve már fontosnak nem tartva rád hagyott a volt kolléga. Az új munkatárs legkínosabb pillanatai ezek, amikor az előd hibáját kell kijavítani, de a vezetőket is tájékoztatni a hiba következményeiről.

Ilyenkor az előd hibáztatása helyett az általad javasolt megoldásra kell helyezni a hangsúlyt, de mivel újonnan érkeztél, megerősítést kell kapnod: ebben a munkakörnyezetben, az itt meglévő szokások, körülmények alapján a megoldásod működhet-e. Mentegetőzni ugyan nem szabad, de röviden fontos tudatosítani, hogy az elrontott ügyet örökölted, hiszen ha próbaidőben valamit a te hibádnak tulajdonítanak, az a karrieredbe kerülhet. Ha sikerül megoldani a problémát, akkor ez lesz az első hőstetted. Ha nem sikerül, akkor a vezetőségnek tudnia kell: megpróbáltad, de bizonyos tényezők mellett ez már eleve kudarcra volt ítélve.

Egy hiba felfedezése még kínosabb, ha olyan kolléga is részt vett az ügyben, aki jelenleg is a cégnél dolgozik. Ilyen esetben érdemes az ügyet vele tisztázni, és megegyezni vele, hogy a megoldásban segítesz ugyan legjobb tudásod szerint, de magát az ügyet neki lenne praktikus végigvinni. Mert ő már ismeri, tudja, hogy a folyamatban melyik volt a hibás lépés, kit kell felhívni, kinek kell e-mailt írni, hogy a hibát ki tudjátok javítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!