Friss hírek

2011.05.04. 10:17

Még nem éri meg biomasza erőművet építeni -- Hajdú-bihari Napló

<p>Idén nyárra kellett volna elkészülnie a debreceni biomassza-erőműnek, de még hozzá sem kezdtek az építéséhez. Ennek az az oka, hogy jóllehet az unió különböző ajánlásaiban szorgalmazza a megújuló energiafelhasználást, sőt Magyarország is vállalta, hogy ezek arányát növeli a hagyományos energiaforrásokkal szemben, egyelőre ehhez még nem adottak a feltételek - írja a Hajdú-bihari Napló.</p>

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. a vagyonkezelő zrt.-vel közösen valósítaná meg a várostól délnyugatra eső mezőgazdasági területen az országos viszonylatban is talán legjobb adottságú bioerőművet. Az elsősorban szalmát hasznosító létesítmény jelentős mennyiségű villamos energiát termelne, s az eközben keletkező hulladékhőt a hőszolgáltató hasznosítaná. Egyelőre azonban nem lenne gazdaságos az üzemeltetése, jelenleg még nem éri meg a beruházóknak egy közepes méretű 10-20 megawattos erőmű létesítése, mert a megtermelt áram ára nálunk mindössze 1,1 euró, szemben az ausztriai 2,5-tel vagy a romániai 1,8-cal.

Az erőműről azonban nem mondtak le, rendelkeznek a jogerős építési engedéllyel, várják a kiserőművi engedélyt, és várhatóan év végére az is eldől, hogyan támogatja a kormány a biomassza-erőművek létesítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!