Friss hírek

2010.12.14. 06:31

Obama egészségügyi reformtörvényének első jogi veresége

<p>Az amerikai elnök politikájának középpontjában álló egészségügyi reformtörvény kulcsfontosságúnak tartott része ellen ítélkezett hétfőn egy szövetségi bíró, miután alkotmányellenesnek nevezete a kifogásolt passzust. Ez az első eset, hogy a kemény politikai küzdelmek és heves tiltakozások közepette márciusban törvénnyé emelt reform jogi vereséget szenvedett.</p>

A döntést Virginia szövetségi állam főügyészének beadványára hozta meg Henry Hudson szövetségi bíró. A főügyész érvelése szerint alkotmányellenes, hogy a törvény betegbiztosítás vásárlására kötelezi a polgárokat, ellenkező esetben pénzbüntetést kell fizetniük. Több szövetségi állam, Virginia mellett Florida és Dél-Carolina főügyésze is már márciusban közölte, hogy megtámadják a törvényt.

Hudson bíró egy 42 oldalas indoklást mellékelt a döntéshez. A bíró ugyanakkor elutasította Virginia főügyészének azt a kérését, hogy hatálytalanítsa az egész törvényt. Az amerikai média szerint ez némi vigasz Barack Obamának.

Kenneth Cuccinelli, Virginia főügyésze ennek ellenére üdvözölte a bíró határozatát. Mint mondta,"nem ért véget a küzdelem, a Legfelső Bíróság mondja ki majd a végső szót, ugyanakkor a mostani döntés mérföldkő az alkotmány védelmének szempontjából." Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma csalódottságát fejezte ki, és közölte: továbbra is meggyőződése a kormánynak, hogy"a törvény összhangban van az alkotmánnyal".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!