Friss hírek

2010.12.08. 15:52

Nyolcak-kiállítás: Cézanne munkáit is megcsodálhatjuk Pécsett

<p>Csaknem ötszáz alkotást láthatnak az érdeklődők december 10-től Pécsett, a Nyolcak festőcsoportjának centenáriumi kiállításán. A tárlat egyedülállóan gazdag válogatás a múlt századelő magyar képzőművészetének remekműveiből - mondta a Független Hírügynükségnek Barki Gergely kurátor. Körülbelül kétszáz olajfestményt mutatnak majd be, több száz grafikát állítanak ki, de lesznek szobrok és más képzőművészeti alkotások is.</p>

A felújított Modern Magyar Képtárban lehet megnézni az alkotásokat Pécsett, december 10-e és jövő év március 27-e között. 474 művet állítanak ki, 200 olajfestményt és több száz grafikát. A Nyolcak festőcsoportjához Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos tartozott. 1909 és 1912 között alkottak együtt, ez alatt három közös kiállításuk volt. A decemben 10-én nyíló centenáriumi tárlat ezeknek a kiállításoknak a hangulatát próbálja visszaadni- monda Barki Gergely. Egy olyan nemzetközi műtárgy-együttest is bemutatnak, amely a közönség elé tárja a Nyolcak művészeit inspiráló vizuális forrásokat, elsősorban Cézanne és Matisse alkotásait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!