Friss hírek

2010.12.10. 19:06

Nincs elég bizonyíték, nem emelnek vádat a brit kormányfő kommunikációs igazgatója ellen

<p>Nem emelnek vádat a brit kormányfő kommunikációs igazgatója ellen egy lehallgatási botrány ügyében - jelentette be pénteken a brit ügyészség. Nem sikerült elég bizonyítékot szerezniük ugyanis arról, hogy Andy Coulson, még a News of the World szerkesztőjeként, tudott volna arról, hogy egyik újságírója telefonokat hallgatott le.</p>

A brit rendőrség azután kezdett el újra nyomozni a több éves ügyben, hogy több lap is arról számolt be: Coulson állítólag tudott a hangpostafiókok lehallgatásáról. A News of the World egyik újságíróját és egy magánnyomozót 2007-ben ítéltek el, mert telefonos hangposta üzeneteket loptak el és használtak fel. Az üzenetek közül több a királynő két unokája, Vilmos és Harry hercegé volt.

A lapot a botrány idején szerkesztő Coulson az eset miatt lemondott, majd a Konzervatív Párt kommunikációjának vezetője lett. Jelenleg David Cameron brit kormányfő kommunikációs igazgatója. A férfi akkor és most is tagadta, hogy tudott volna a telefonok lehallgatásáról.

Idén azonban a Guardian, a New York Times és Channel 4 brit televízió is arról számolt be, hogy Coulson tudott a lehallgatásokról. A lap egyik volt újságírója szerint Coulson szerkesztőként meg is hallgatta az ellopott felvételeket. A cikkek után a brit rendőrség újabb nyomozást indított az ügyben, és novemberben kihallgatták Coulsont, aki önként vállalta a kikérdezést.

A brit ügyészségnek azonban nem sikerült elegendő bizonyítékot szerezniük a vádemeléshez. Az ügyészség elmondása szerint "a kihallgatott tanúk nem volt hajlandók az együttműködésre: az ügyet nem segítő rövid nyilatkozatokat tettek, illetve tagadták, hogy tudnának bármilyen törvénytelenségről".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!