Friss hírek

2010.12.17. 13:31

Megújul a táci Gorsium

<p>Élményszerű, attraktív kiállítássá válik az ókori életet korhű környezetben bemutató, táci Gorsium. 830 millió forintos beruházással, uniós támogatás segítségével megszépül, új kiállításokkal bővül, látogatóközpontot kap energiatakarékos fűtéssel, így télen is várja az érdeklődőket majd - jelentette be sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, pénteken.</p>

A régészeti parkban felépül egy 860 m2 alapterületű látogatóközpont, állandó és ideiglenes kiállítótérrel. Ezen keresztül lehet majd a romterületre bejutni. Új védőépületet kap a II-III. századi lakóház, amely két, falfestményekkel díszített lakószobát mutat be. Lefedik az egykori lakomaterem pincéjét, korhű berendezést kap, és bemutatják a felette lévő terem egy részét is. Rekonstruálják a késő római kori erődfal egy szakaszát a hozzá kapcsolódó oldal- és saroktoronnyal, megújul az újkori Zichy pince egykori kiállítótere, és a római kori épület mintájára készült iroda. Az utóbbiban látványraktárt alakítanak ki.

A beruházáshoz 652 millió forintot nyert az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága. A Fejér Megyei Önkormányzat Közgyűlése 176 millió forinttal egészíti ezt ki. A támogatói szerződést december 9-én írták alá. A beruházás befejezésének határideje 2012. dec. 9.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!