Friss hírek

2010.12.18. 06:26

Megnyílt a legnagyobb nyugat-európai mecset

<p>Megnyílt pénteken Nyugat-Európa legnagyobb mecsete a hollandiai Rotterdamban. A mintegy 1500 hívő befogadására alkalmas Essalam-mecset építését az elmúlt években a muzulmán hívők és holland szélsőjobboldali politikusok vitája övezte. Abdelrazak Boutaher, a mecset vezetője szerint a két 50 méter magas minarettel övezett épület nem csak vallási szertartások színhelye lesz, de jótékonysági központként és közösségi helyként is szolgál majd a hívőknek.</p>

A dubai uralkodócsalád jótékonysági szervezete, az Al Maktoum Alapítvány által finanszírozott mecset építése még 2003-ban kezdődött, ám az átadás folyamatosan csúszott. Az építkezés több alkalommal is hónapokra leállt a szélsőjobboldali politikusok fellépése miatt. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt politikusa például az épület kapcsán úgy nyilatkozott, hogy "az ilyen szörnyű dolgoknak inkább Szaúd-Arábiában a helyük".

Az elkészült Essalam-mecsetet végül Ahmed Aboutaled rotterdami polgármester és Alderman Hamit Karakus, a rotterdami önkormányzat képviselője nyitotta meg pénteken, jelezve, hogy az országban élő marokkói és török, egyben muzulmán kisebbséget képviselik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!