Friss hírek

2010.12.16. 12:11

Jogosan tiltotta ki egy holland város a külföldieket a marihuánát áruló üzletekből

<p>A holland hatóságoknak jogában áll megtiltani külföldi állampolgároknak, hogy marihuánát vásároljanak az ország "coffee shopjaiban" - döntött csütörtökön az Európai Bíróság. Az Európai Unió bírósága ezzel helyben hagyta Maastricht város által hozott jogszabályt, amely kitiltotta a külföldieket a marihuánát áruló üzletekből.</p>

A luxemburgi központú Európai Bíróság ítélete szerint nem ellentétes az európai uniós jogszabályokkal a tilalom, amelyet 2005-ben vezetett be Maastrich városa. A belga és német határhoz közel eső városban 14 "coffee shop" van, amelyeket naponta tízezer ember látogat meg, hetven százalékuk külföldi.

A város által hozott jogszabályt az "Easy Going" nevű "coffee shop" tulajdonosa támadta meg az Európai Bíróság előtt. A boltot 2006-ban ideiglenesen bezárta Maastricht polgármestere, mert két külföldinek adtak el marihuánát. Marc Joseman azzal érvelt a tilalom ellen, hogy az sérti az áruk és szolgáltatások szabad mozgásáról szóló európai törvényeket.

Az Európai Bíróság azonban nem fogadta el panaszát, és jogosnak ítélte a tilalmat, mert azzal "a drogturizmus, valamint az azzal járó kellemetlenségek ellen küzdenek".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!