Friss hírek

2010.12.03. 11:18

Házakat veszélyeztet a víz Fejérben, egy elöntött utat lezártak

<p>Árad a Cinca -patak, Lepsényben 20 ház körül kritikus a helyzet, közvetlen veszélyben 15 ház van. Magas a belvíz Fejér megyében másutt is, Lepsényben házak alsó szintjén 30-40 centiméteres víz tört fel. A megyében pénteken reggel víz árasztotta el a 6305-ös számú utat, Sárbogárd és Nagyhörcsök között. Az utat lezárták.</p>

Lepsényben a patak vize a veszélyeztetett házaktól 5 méterre áll már, homokzsákokkal védekeznek, a Vízügy gépe a benőtt növényeket próbálja eltávolítani, de vannak olyan helyek, ahova a gép nem jut be. Júniusban volt hasonló helyzet, azóta semmi nem történt - mondta a Független Hírügynökségnek Kiss István, Lepsény polgármestere. Hozzátette: a tűzoltókkal közben folyamatosan szivattyúzzák a házak garázsaiban, pincéiben lévő talajvizet.

A lassú folyású Cinca-patak Polgárdiban ered, Lepsény közepén folyik keresztül 3 km hosszan.

A megyében másutt is gondokat okoz a belvíz. A Velencei-tó víztározói, nem tudnak több vizet befogadni, engedni kell továbbra is a tavat. A Császár-patak Dinnyéstől okozhat gondot, majd a Nádor-csatornába jutva Káloz, Cece, és Tolna megye területén. A Nádor-csatorna mellett a nyártól víz alatt vannak a rétek legelők, itt az elöntések fokozódhatnak. A hétvégétől a Gaja-patak áradhat Fehérvárnál a Bakonyban lehullott komoly mennyiségű hó miatt- tudtuk meg Tóth Sándortól, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság műszakiigazgató -helyettesétől.

A Velencei-tó vízszintje 161 cm, az ideális 155 helyett. A nyár óta apasztják kisebb szünetekkel, legutóbb november 22-től engedik belőle a vizet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!