Friss hírek

2010.12.24. 13:16

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy maoistákat gyógyító indiai orvost

<p>Államellenes tevékenység címén életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Indiában egy orvost, aki segítette a szélsőséges maoistákat. A férfit három éve tartóztatták le az India középső részén található Chhattisgarh államban, amely a maoista lázadás fellegvárának számít az ázsiai országban. A bírósági ítélet szerint az orvos közvetítőként működött a szélsőségesek és indiai üzletemberek közt. Ügye nemzetközi érdeklődést váltott ki tárgyalásának két és fél éve alatt.</p>

A közép-indiai állam fővárosában, Raipurban ítélkező bíróságon az orvoson kívül két társára is életfogytiglani börtönbüntetést szabtak ki. A doktor ügyvédje szerint védence ártatlan, ezért fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

A doktor, Binayak Sen gyermekorvosként dolgozott. Munkájának részeként több klinikát vezetett és részt vett orvosnövendékek képzésében is, Chhattisgarh állam törzsek lakta területein, ahol a legnagyobb szegénységben élők laknak Indiában. Tevékenységéért két éve az amerikai székhelyű Globális Egészségügyi Tanács elnevezésű szervezet a Jonathan Mann díjjal tüntette ki a szegények és rászorulók érdekében végzett orvosi és emberi jogi munkájáért.

Indiában a hatóságok adatai szerint 2010 kezdetétől októberig összesen csaknem ezer ember, köztük 577 civil halt meg a maoista lázadók elleni harcban. A maoista lázadók 1967-ben Nyugat-Bengália tartományban kezdték harcukat. Eredetileg azért, hogy megvédelmezzék a törzsek jogait. Mára a maoisták India 28 tagállamából 20-ban követnek el szórványos merényleteket. Az indiai miniszterelnök, Manmohan Singh az ország legnagyobb belügyi veszélyének nevezte a maoisták lázadását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!