Friss hírek

2010.12.07. 10:52

Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében okoz gondot leginkább a belvíz

<p>Magyarországon jelenleg három alföldi megyében okoz gondot a belvíz. Békésben 28, Bácsban 13, Csongrád megyében pedig már 34 településen kell védekezni. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra érkezett vízügyi helyettes államtitkári jelentés szerint a hét első napjaiban 167 szivattyútelep és húsz szivattyú emelte a belvizet a csatornákba, összesen 29,5 millió köbmétert. Jelenleg 250 ezer hektár van víz alatt, ebből 136 ezer hektár szántóföld.</p>

A megyei katasztrófavédelmi szakembereknek és a tűzoltóknak jelenleg három megyében, Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében ad sok munkát a belvíz.

A Békés megyei tűzoltók két településen szivattyúztak vizet, mivel hétfőn nem esett sem eső, sem hó, valamelyest javult a helyzet. Eddig 28 településen rendeltek el belvízvédelmi készültséget, 3 településen első, 18 településen másod, 7 településen pedig harmadfokút.

Bács-Kiskun megyében 113-an vesznek részt a folyamatos védekezésben, 23 szivattyúval dolgoznak. A megyében nincs megközelíthetetlen település, az ivóvíz-szolgáltatás, a szennyvíz-elvezetés is mindenhol működik. Az energiaellátás, hírközlés, postai szolgáltatás problémamentes, a megye útjai járhatók. Három településen első, tíz településen pedig másodfokú készültség van érvényben. A tűzoltókat tizenhatszor riasztották az esőzés utáni károk felszámolására.

Csongrád megyében az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt azon települések száma, ahol védekezni kell a belvíz ellen. A megye hatvan települése közül 34-ben rendeltek már el készültséget, 16-ban első, 16-ban másodfokú és kettőben harmadfokút. A katasztrófavédelem az önkormányzatoknak eddig 12 szállítható szivattyút és 12500 homokzsákot adott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!