Friss hírek

2010.12.11. 10:46

ÁRVÍZ: Teherautót sodort el az ár Kárpátalján - a vezető sorsa ismeretlen

<p>Ukrajna Kárpátalja megyei közlekedés-rendészetének tájékoztatása szerint valószínűleg a megáradt Tarac (Tereszva) folyóba veszett egy palackos gázt szállító teherautó vezetője - adta hírül szombaton a Kárpáti Igaz Szó. A helyi katasztrófavédelmi főosztály legfrissebb közlése szerint a Tiszán és mellékfolyóin keletkezett árhullám a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye tíz térségének közel harminc települését fenyegeti.</p>

A sűrített propán-bután gázt tartalmazó palackokat szállító teherautó vezetője a feltételezések szerint a viharos időjárás következtében vesztette el uralmát csütörtök este a jármű felett és zuhant 5 méter magas parti útról a megáradt folyóba. A magas vízállás és a rendkívül erős sodrás miatt azonban a speciális mentők búvárai egyelőre képtelenek megkezdeni a kutatást, így máig sem bizonyos, hogy a baleset idején hányan tartózkodtak a vezetőfülkében. A megáradt hegyvidéki folyó erejét jellemzi, hogy az ár a baleset helyszínétől több kilométerre sodorta el a teherautót.

A Tiszán és mellékfolyóin keletkezett árhullám jelenleg tíz járás huszonkilenc települését fenyegeti Ukrajnában. Volóc, Rahó, Técső, Huszt, Ökörmező, Ilosva, Perecseny, Szolyva, Munkács és Nagyszőlős térségében több mint ezer portát öntött el a víz. Az ár több mint hat kilométernyi közutat mosott el, és 13 hidat rombolt le. Huszton és Ökörmezőn megszűnt a vezetékes ivóvíz­-szolgáltatás, a lakosság ellátásáról lajtos kocsikkal gondoskodnak. A hegyekből lezúduló sár- és kőlavinák villanypóznákat döntöttek ki, minek következtében 20 település maradt áramszolgáltatás nélkül.

A técsői járásban hegycsuszamlás rongált meg egy gázvezetéket, ami miatt szünetel a földgáz-szolgáltatás a térség több településén. Nyolc községgel a telefon-összeköttetés is megszakadt. Egy faluba be is tört, és utcákat öntött el a Tarac (Tereszva) folyó. Técsőn is kritikus a helyzet. Az egykori magyar koronaváros azonban egyelőre nem forog közvetlen veszélyben, mert szükség esetén le tudják zárni a város felső határában lévő védőgát zsilipjét, ami egyben a Tatár-hágó felé vezető közúti forgalom lezárását is jelenti.

A helyzetet rontja a péntekre virradóra lehullott jelentős mennyiségű csapadék, minek következtében újabb árhullám kezdődött a folyók felső szakaszán. A kárpátaljai vízgazdálkodási főosztály közölte: teljes kapacitással működnek a Latorca menti és a Bereg-vidéki lecsapoló rendszerek szivattyúi - írja a Kárpáti Igaz Szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!