Friss hírek

2010.12.12. 08:06

Általános választások Koszovóban

<p>Megnyíltak a szavazóhelyiségek Koszóvóban, ahol a függetlenség 2008 februárjában történt kikiáltása óta először tartanak általános választásokat vasárnap. Az előrejelzések szerint Hashim Thaci miniszterelnök pártja, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) és Isa Mustafát, a főváros Pristina polgármesterét támogató szervezet, a Koszovói Demokratikus Liga (LDK) fogják a legtöbb képviselői helyet megszerezni.</p>

Az előrejelzések szerint a két legfőbb esélyes, a PDK és az LDK fej-fej mellett van az élen, de mivel a két politikai erő egymás riválisa, Mustafa pártjának sikere miatt bizonytalanná válhat, hogy Hashim Thaci kormányfő maradjon.

Európa legfiatalabb, de sokak által vitatott függetlenségű, 90 százalékban albánok által lakott államában erőszakos megnyilvánulások és fenyegetések előzték meg a választásokat. Szerdán volt a legsúlyosabb incidens. Koszovó északi, zömmel szerbek lakta részén ismeretlen merénylők lelőttek két választási szervezőt, az egyik áldozat belehalt sérüléseibe. A koszovói kormány szerint a támadások annak a folyamatnak a részei, amit Szerbia provokált ki.

Pristinai vádak szerint Belgrád továbbra is arra bujtogatja a helyi szerbeket, hogy a helyi választások korábbi bojkottjához hasonlóan, az országos voksolástól is maradjanak távol a volt szerb tartományban. A december 1-én kezdődött választási kampány mégis kevésbé szólt a nacionalista konfliktusról, a pártok inkább a munkanélküliségre és a korrupcióra koncentráltak. Koszovóban a munkanélküliek aránya becslések szerint 48 százalék, és ezzel az ország Európa egyik legszegényebb térsége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!