Friss hírek

2010.12.04. 06:13

A hadsereg vette át a spanyol légtér irányítását

<p>A spanyol kormány utasítására szombaton már a hadsereg irányította a spanyol polgári légiközlekedést, a légiirányítók "munkabeszüntetése" miatt. A spanyolországi repülőterek légiirányítói péntek délután mentek tömegesen betegszabadságra, megbénítva a hosszú hétvégére készülő Spanyolországot. A kormány szükségállapot bevezetését fontolgatja.</p>

A spanyol kormányfő pénteken késő este utasította a hadsereget, hogy vegyék át a spanyol légtér irányítását az egész országban. A spanyol kormány szombat délelőttre rendkívüli kabinetülést tervez, amelyen szükségállapotot hirdethetnek, hogy visszakényszerítsék a munkába a légiirányítókat. Azokat, akik nem veszik fel a munkát, őrizetbe fogják venni a hatóságok, és "súlyos börtönbüntetéssel járó bűnnel" fogják megvádolni - közölte a spanyol belügyminiszter.

A légiirányítók péntek délután kezdtek el tömegesen beteget jelenteni, és estére már nagyjából kilencven százalékuk tette le a munkát, Andalúzia kivételével teljesen megbénítva a spanyol légiközlekedést. A "sztrájk" nagyjából negyedmillió utast érintett, egy ötnapos hosszúhétvége kezdetekor. Hétfő és szerda ugyanis munkaszüneti nap, és sokan keddre szabadságot vettek ki.

A légiirányítók azután jelentettek tömegesen beteget, hogy a spanyol kormány elfogadta a repülőterek működését megváltoztató intézkedéseket. A légiirányítók a spanyol repülőtereket irányító hatóság, valamint az egyes repülőterek részleges privatizációja, valamint a munkaórák új kiszámítási módja miatt döntöttek a munkabeszüntetés mellett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!