Friss hírek

2010.12.08. 09:37

85 ezer karton csempészett cigarettát égetnek el a pénzügyőrök

<p>Nyolcvanötezer karton lefoglalt cigarettát semmisítenek meg a vámosok szerdán délelőtt Budapesten. A dohányárut rendkívüli biztonsági intézkedések mellett szállították a Fővárosi Hulladékégetőbe. A cigarettát magyarok és külföldiek egyaránt csempészik az országba, a bűnözők egyre agresszívebben lépnek fel a vámosokkal szemben.</p>

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt időszakban 390 ezer karton cigarettát foglaltak le a nyomozók az országban. Nagyobb részét az ukrán határ közelében, de sok került elő a határtól távolabb, különböző raktárakból is. A törvény szerint a lefoglalt dohányárut a bírósági eljárás lezárta után kötelező megsemmisíteni. A szóvivő hozzátette: a lefoglalt csempészáru közt van ismert világmárka, de az olcsóbb kategóriából is sokat hoznak Magyarországra. A dohányt piacokon és különböző illegális árusítóhelyeken hozzák forgalomba, de a tranzitforgalom sem elhanyagolható, a csempészek az Európai Unió többi országába is próbálnak vinni az olcsó cigarettából. Idén több olyan fogás is volt, ahol több 10 ezer kartont foglaltak le az ukrán határnál.

A szóvivő azt mondta, a csempészek egyre agresszívebbek, egyre többször és durvábban szállnak szembe az intézkedő vámosokkal: jobb esetben csak megpróbálnak elmenekülni, de olyan is előfordult, hogy autójukkal nekimentek a vámosok járművének. A pénzügyőrök számítva az esetleges agresszióra, "csapaterőben" lépnek akcióba - tette hozzá Sipos Jenő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!