Friss hírek

2010.09.24. 09:44

Ma startol a negyedik PLACCC Fesztivál

<p>Utazás térben és időben, képzeletben és valóságban - ezt kínálja a negyedik PLACCC Fesztivál szeptember 24-e és október 3-a között Budapesten. A rendhagyó művészeti eseményeiről ismert fesztiválon ezúttal interaktív nagyvárosi kalandozásra hívják a közönséget. Óriási falfestmény készül a Nyugati téri felüljáró lábaira, csendautomata áll majd a Moszkva téren és nemzeti pavilonokká alakulnak át a sashegyi hobbikertek faházai. A programok túlnyomó része idén is ingyenes.</p>

A negyedik PLACCC Fesztiválon ismét magyar és külföldi alkotók lepik el a jól ismert köztereket és a "talált" helyszíneket Budapesten. Az alkotók célja, hogy az ott élők akár a leghétköznapibb helyzetekben újra rácsodálkozzanak a városra, és felfedezzék a benne rejlő lehetőségeket - mondta a Független Hírügynökségnek Erdődi Katalin, a PLACCC Fesztivál egyik szervezője.

A programok a Menekülési útvonal című akciósorozattal indulnak. A Szövetség 39 Művészeti Bázis katonai teherautója szeptember 24-től több napon át fel-felbukkant Budapest utcáin. Érdemes lesz figyelni, mert a jármű platójáról bárhol, bármikor táncosok, bohócok, irodalmárok, zenészek és képzőművészek ugrálnak le, hogy játékos villámprodukciókkal lepjék meg a városlakókat.

A dán hello!earth színházi társulat sétálós élménytúrája úgy mutatja be a VIII. kerületet, ahogyan még az ott lakók sem feltétlenül ismerik. A közönséget SMS-ek és váratlanul előbukkanó, furcsa kísérők irányítják az utcákon a túra állomásai között. A varsói Fundacja Laury Palmer csoport a Sashegyen magánemberek hobbitelkein, kerti házikókban és sufnikban idézi meg a világhírű Velencei Biennálé nemzeti pavilonjainak hangulatát. A prágai Handa Gote kollektíva pedig egy ismeretlen prágai család eredeti filmjét vetíti le az 1960-80-as évekből, miközben élő zenével és retro vendégséggel repíti vissza a nézőket az időben az egykori Csehszlovákiába.

A tavalyi bemutatkozás után új akciókkal jelentkezik a Haszondesign Projekt a fesztiválon. Több fiatal magyar alkotócsoport ingyenes köztéri akciókkal mutatja meg, hogy kis változások is jelentős hatást gyakorolhatnak a közérzetünkre. Az Újirány Csoport a boldog békeidőkre emlékeztető Városi Szalonná változtatja a Pollack Mihály teret. A PLACCC Fesztivál alatt szeptember 28-tól október 3-ig napközben kényelmes nyugágyakon lehet olvasni, piknikezni, szabadtéri tanórát tartani, míg esténként ugyancsak ingyenes kulturális programok várják a vendégeket. Az Újirány Csoport másik akciója, a Városi Tornapálya a számítógép előtt görnyedő fővárosiakat akarja megmozgatni.

A Csendautomata a Moszkva téren áll majd. A d1618 Műhely kapszulájában szeptember 27-től lehet kipróbálni, milyen lenne a forgalmas csomópont közlekedési zaj nélkül. Az idei PLACCC fesztivál egyik legszembetűnőbb munkáját pedig az 1000% alkotócsoport készíti el: a fiatal képzőművészek a Nyugati téri felüljáró hídpilléreit festik meg. Ez lesz a legnagyobb falfelület, amit az elmúlt tíz év alatt átalakítottak. Az eredményt szeptember 28. után lehet majd látni.

A PLACCC Fesztiválról bővebb információ: www.placcc.hu

Ezek is érdekelhetik