Friss hírek

2010.09.05. 15:55

Blair és Brow "cserbenhagyta a brit hadsereget" a volt brit vezérkari főnök szerint

<p>A brit hadsereg egykori vezérkari főnöke szerint Tony Blair és Gordon Brown cserbenhagyta a két háborúban is résztvevő brit hadsereget, amikor nem biztosítottak elég pénzt a hadműveletekhez. Sir Richard Dannatt tábornok erről memoárjában számol be, amelyből vasárnap közölt részleteket a Sunday Telegraph című brit lap.</p>

Dannatt tábornok szerint Tony Blair brit kormányfőben "nem volt elég erkölcsi bátorság ahhoz, érvényesítse akaratát" pénzügyminisztere, Gordon Brown felett, aki később a miniszterelnöki poszton követte Blairt. Az egykori vezérkari főnök állítása szerint Brown pénzügyminiszterként nem volt hajlandó megfelelően finanszírozni a brit hadsereg iraki és afganisztáni harcait, még a kormány által megígért összeget sem adta meg.

Dannatt elmondása szerint képtelen volt elmagyarázni a két politikusnak, hogy a két háborút is vívó brit hadseregre milyen nagy nyomás nehezedik. A brit fegyveres erőket 2006 és 2009 között vezető tábornok közlése szerint volt olyan időszak, hogy fél éven át nem volt személyes találkozója az akkor már kormányfőként dolgozó Brownnal, akit végül egy társadalmi eseményen kellett "letámadnia", hogy meg tudja vele osztani aggodalmait.

Dannatt a hadseregtől való távozása után a most kormányon lévő Konzervatív Párt tanácsadójaként dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!