Friss hírek

2010.04.02. 14:56

Újabb papi pedofil-ügyek - a francia katolikus egyházat is elérte a botrány

<p>Nyomozást indított pénteken a francia rendõrség egy újabb katolikus pap ellen, miután a francia katolikus egyház nyilvánosságra hozta, hogy szexuális visszaéléseket követhetett el gyerekek ellen. Az állami hatóságokkal párhuzamosan y egyháziak is vizsgálatot kezdtek a pap ellen.</p>

A francia intézmény eddig igazából kimaradt azokból a botrányokból, amelyek alapjaiban rázták meg az amerikai, az ír, a német és az osztrák katolikus egyházakat. A roueni ügyészség pénteki közlése szerint egy Philippe Richir nevû plébánost hallgattak ki gyermekpornográf képek, videók birtoklásának gyanújával. Az újabb ügy egy nappal azután pattant ki, hogy vádat emeltek szerdán Felsõ-Normadia egyházi rádiójának igazgatója, Jacques Gaimard atya ellen, mert a hatóságok szerint szexuálisan bántalmazott kiskorúakat 1992 és 1993 között. Az atyát óvadék ellenében engedték szabadon.

"Az elsõ gondolataim az áldozatoké, akik úgy nõttek fel, hogy szenvedéseket el kell rejteniük éveken át"- mondta Jean-Charles Descubes Rouen érseke, aki bejelentette, hogy mindkét papot felfüggesztette hivatalukból. A két pap ellen a francia hatóságok mellett vizsgálatot folytat a vatikáni Hittani Kongregáció.

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint Rouen érseke a híres városi katedrálisba hívta egyházkerülete papjait, majd a gyülekezet legnagyobb döbbenetére jelentette be, hogy milyen vádak vannak a két pap ellen. A francia katolikus egyház közleménye szerint szégyenkezésrõl és sajnálatról szól az két ügy kapcsán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!