Friss hírek

2009.11.27. 05:24

Végsõ búcsú Kokas Ignáctól

<p>Pénteken délután temetik Kokas Ingác Kossuth-díjas festõmûvészt a Fejér megyei Válon. Délelõtt jelképes ravatalánál Budapesten is búcsút vehetnek tõle barátai és tisztelõi a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem Epreskerti Kálvária épületében.</p>

Válon a római katolikus temetõben helyezik örök nyugalomra, a család kérésére szerény körülmények között Kokas Ingác Kossuth-díjas festõmûvészt . A temetés 15 órakor kezdõdik. A Fejér megyei és szülõfalujának önkormányzata búcsúztatja - tudta meg a Független Hírügynökség Tóth Ferencnétõl, Vál polgármesterétõl.

A Magyar Képzõmûvészeti Egyetem Epreskerti Kálvária épületében 10 és 12 óra között a fényképe elõtt is búcsút vehetnek a mûvésztõl tisztelõi és barátai.

Kokas Ignác 2009. november 11-én, életének 84. évében hunyt el, négy hónapos betegség után. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Képzõmûvészeti Egyetem, és Vál önkormányzata saját halottjának tekinti.

Kokas Ignác Válon született 1926-ban. Édesapja asztalosmester volt, õ is asztalosnak tanult, de már korán érdekelte a festés és a rajzolás.
1952-ben végezte el a Képzõmûvészeti Fõiskolát, ahol a konstruktivista Kmetty János és a posztnagybányai Bernáth Aurél voltak a mesterei. Kmettytõl a geometriai formák tiszteletét, Bernáth Auréltól a szabadban festés szeretetét tanulta meg. Az 1960-as évek közepén kezdte festeni zöld képeit. Az úgynevezett "zöld korszaka" három évig tartott. 1969-tõl minden évben néhány hónapot Alcsút mellett, Ginza-pusztán töltött, s ekkor kezdõdött el a "Ginza korszaka". Itt festette teljesen egyéni stílusú képeit. 1973-1983-ban a Magyar Képzõmûvészeti Fõiskolán tanított, számos jeles tanítványa volt, köztük El Kazovszkij.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!